България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Спаси София": Докато НС не реши проблемите с мръсния въздух, общините ще вдигат ръцe

Коментар по темата на Гергин Борисов и д-р София Ангелова в студиото на Bulgaria ON AIR

01.02.2017 | 08:46 Редактор: Жанета Нейкова

Докато Народното събрание не предприеме да решава проблемите в законодателството, с които да повлияе на замърсения въздух, общините ще вдигат ръце, че нищо не зависи от тях. В това увери в студиото на "България сутрин" Гергин Борисов от "Спаси София" след вчерашната акция в столицата, при която противогази и надписи бяха сложени върху емблематични паметници.

"С тази акция целихме да насочим общественото мнение към проблема", коментира Борисов.

Той разказва за публикувания в социалните мрежи пост от столичния кмет Йорданка Фъндъкова, в който, според Борисов, не са присъствали двете най-големи замърсяващи въздуха групи - твърдото гориво и превенцията на движението с лични автомобили.

Гостът на Bulgaria ON AIR отбеляза, че статистика на Центъра за градска мобилност показва, че всяка година пътниците в градския транспорт намаляват въпреки инвестираните милиони евро в строежа на метрото. 

Борисов допълни, че няма значение на какво гориво се движат автобусите на градския транспорт и даде пример:

"Един автобус с един двигател превозва 100 пътници, а един автомобил с един двигател в повечето случаи превозва един човек".

В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев бе и пулмологът д-р София Ангелова, която разгледа проблема със замърсения въздух от медицинска гледна точка. 

Тя каза, че науката е доказала, че вредата от мръсния въздух, особено от фините прахови частици, които стигат и до кръвта, оказва влияние не само на дихателната система, но и на сърдечносъдовата и мозъчносъдовата система.

Тя защити твърдението си с пример от две наблюдения, направени в САЩ и Великобритания:

"В Калифорния е направено наблюдение на деца на 8-годишна възраст, които живеят на 500 м. от голяма активна магистрала и на деца, пак на 8-годишна възраст, които живеят на 1500 м. от същата. Установило се е, че тези, които живеят по-близо до магистралата боледуват по-често от астма и има опасност пораствайки да заболеят от хронична деструктивна белодробна болест", обобщи тя.

Д-р Ангелова даде втори пример с наблюдението, направено във Великобритания, при което е измерена белодробната функция при престой от 2 часа на най-оживения булевард в Лондон.

Заключението е показало, че дори само двучасовият престой в замърсена среда може да окаже неблагоприятно влияние върху функцията на белия дроб.