Нетрадиционен протест срещу мръсния въздух в София

Паметници осъмнаха с противогази и послания срещу замърсяването

31.01.2017 | 13:36 Редактор: Тодор Петров
Нетрадиционен протест срещу мръсния въздух в София

Знакови паметници в столицата осъмнаха с противогази и надписи с послания за вредата от мръсния въздух. 

Един от емблематичните паметници в София е на площад Славейков, където репортер на Bulgaria ON AIR разговаря с Андрей Зографски от "Спаси София". Акцията е дело именно на тази организация и е изцяло срещу замърсяването на въздуха.

"Целта беше акцията да е нетрадиционна, за да спечелим общественото внимание и хората да се замислят върху проблема. Институциите винаги действат под натиск, особено медиен. Очакваме Столичната община да приема план с краткосрочни и дългосрочни мерки срещу високите нива на замърсяване", обясни Андрей Зографски.

Той добави, че има палитра от мерки, които могат да бъдат взети и предложи дни с безплатен градски транспорт, оскъпяване на сината и злелената зона, както и затваряне на част от улиците в София. 

"Дългосрочните мерки изискват координация с държавните институции. Такива акции има във всички европейски столици", каза още един от инициаторите на акцията.

Той увери, че поставените елементи са мобилни и не накърняват по никакъв начин нито паметниците, нито делото на самите личности.