България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мирослав Найденов: Оставката на Румен Порожанов е политическа смяна!

"Класическо овладяване на втория ешелон", коментира той

02.02.2017 | 09:41 Редактор: Мария Аладжова
Мирослав Найденов: Оставката на Румен Порожанов е политическа смяна!

Поисканата оставка на шефа на фонд "Земеделие" Румен Порожанов е политическа смяна. В това е убеден бившият министър на земеделието и храните Мирослав Найденов. По думите му всички смени във фонда през годините са били политически и тази не прави изключение.

Според Найденов смяната, направена от служебното правителство, е мотивирана от политическата сила, подкрепила президента Румен Радев, а именно - БСП.

"Служебният кабинет в случая - този кабинет по някакъв начин е обвързан и свързан с БСП. Всичко останало е търсене на доводи да може да се обоснове тази смяна", коментира Найденов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Ако той е извършил определени нередности, има компетентни органи за това, нека те се произнесат", добави той. 

Найденов обаче подчерта, че отзвукът от вдигнатия шум около оставката на Порожанов отива в Брюксел и то в чувствителен момент, когато българските фермери чакат финансиране.

"Фонд "Земеделие" се наблюдава не само от бенефициентите, но и от Европейската комисия, тъй като това е най-голямата разплащателна схема. Това не е добре най-вече за бенефициентите", посочи той.

И продължи: "По отношение на Порожанов не е имало нито съмнения, нито сигнали. Факт е, че служители от подобен ранг са под внимание на специалните служби на България. Ако нещо са открили, то е докладвано".

В следващите седмици ще има смяна на подобни на ранга на Порожанов хора, прогнозира Найденов:

"Като цяло - класическо овладяване на втория ешелон. С подобни действия очевидно се показва политическа пристрастност. То не може да е друго. Каквито и да са декларациите с подобни действия, те се разминават".