България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Новият директор на Софийската филхармония ще сплотява колектива

Има разделение и това трябва да бъде поправено, коментира Найден Тодоров

01.02.2017 | 10:48 Редактор: Мария Аладжова
Новият директор на Софийската филхармония ще сплотява колектива

Основната и първа задача на новия директор на Софийската филхармония Найден Тодоров е да тушира напрежението в културната институция, което ескалира рязко в последните месеци. Това разказа самият той в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Разделението в оркестъра, в хора, е видимо. Това е нещото, което трябва да бъде поправено, и аз го възприемам за своя задача. Познавам много добре ситуацията вътре в състава. Първата задача пред нас всички е да се опитаме да тушираме цялото това напрежение", посочи той. 

Тази седмица в студиото на Bulgaria ON AIR гостува бившият директор на Софийската филхармония Светлина Терзиева, която намекна за опороченост на конкурса за избор на нов директор. Тя изпрати отворено писмо със своята позиция и призова Министерството на културата да извърши проверка на сигналите.

"По принцип аз познавам много малко случаи на проведени конкурси, в които загубил кандидат да не е твърдял, че конкурсът е опорочен. Колкото до това, което г-жа Терзиева твърди, част от нещата аз няма как да коментирам, защото не съм бил на място", заяви Тодоров.

Той беше категоричен, че не е плагиатствал в представената от него програма, каквито обвинения се чуха от гилдията.

Вижте пълния разговор: