България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Какво се случва в Софийската филхармония?

Витае чувство, че нещата се случват под масата, обяви бившият директор на филхармонията Светлина Терзиева

30.01.2017 | 09:40 Редактор: Тодор Петров
Какво се случва в Софийската филхармония?

Конкурсът за нов директор на Софийската филхармония предизвика скандал в последните дни. Синдикатите организираха протест, който бе последван от контрапротест.

Бившият директор на столичната филхармония Светлина Терзиева също излезе с позиция по казуса в отворено писмо. Тя гостува в "България сутрин", където сподели своята гледна точка. 

"Преди повече от две години синдикатите поискаха от Министерството на културата да се ревизира наредбата за избор на директор на културни институти, защото тя е стара и не обезпечава достатъчно прозрачност. Промените не са били направени, когато се пусна конкурсът. Витае чувство, че нещата се случват под масата и не зависят от реалните постижение и способности на кандидатите", обясни тя.

Светлина Терзиева добави, че всичко това е предизвикало протест от страна на синдикатите, а след това и "контрапротест от шест човека, които искаха конкурсът да се проведе при тези условия".

По думите на Терзиева конкурсът се е провел с нарушение на процедурата и опасенията на синдикатите са се потвърдили.

"Много се надявам Министерството на културата бързо да извърши проверка на сигналите и да не назначава човек при нарушения на процедурата", каза още гостът на Bulgaria ON AIR. 

Светлина Терзиева определи избрания за нов директор Найден Тодоров като много известен, талантлив и способен човек. Според нея обвиненията към него за плагиатство са слабост на наредбата, защото не ограничава човек да препише репертоарен план и да го представи за свой.