България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Софийската филхармония на протест срещу непрозрачен конкурс

Музиканти се обявиха против избора на нов директор в последния момент

20.01.2017 | 10:17 Редактор: Тодор Петров
Софийската филхармония на протест срещу непрозрачен конкурс

Поредно недовлство в културните среди. Музиканти от Софийската филхармония излизат на протест срещу избора на нов директор, който трябва да бъде проведен днес.

Притесненията им са свързани с това, че конкурсът се провежда в последния работен ден и правителството няма да може да понесе отговорност за своя избор.

"Когато човек прави своя избор, трябва да понесе своята отговорност. Това правителство няма кога да я понесе. От три години сме входирали открити писма, в  които искаме тези конкурси да се провеждат онлайн. Защо трябва да има конфиденциалност? Очевидно някой се срамува от своя избор", сподели Нина Кръстева от Софийската филхармония пред Bulgaria ON AIR.

Музикантите споделят, че кандидатите имат право в 3-дневен срок да оспорват избора на директор, но това правителство не разполага с това време начело на държавата.

"Конкурсът се обявява в последния час. Правителството осъзнава, че по-нататък не би спечелил техният кандидат. Готово е да назначи този човек преди да е изтекъл срокът за оспорване", сподели Николай Куманов, председател на синдикалната организация на Съюза на българските музикални и танцови дейци (СБМТД). Той визира диригента Найден Тодоров, който според него ще спечели конкурса. 

Според Куманов не трябва да бъде съсредоточена административната и творческата власт в един и същи човек.

Междувременно за 13:30 часа днес е насрочен контрапротест на музиканти, които държат конкурсът да бъде проведен днес. Протестиращите обясниха, че не са срещу провеждането на конкурса, а срещу провеждането му на тъмно.

Те настояват да дойде ново правителство и конкурсът да се проведе по правилния според тях начин. Към момента от Министерството на културата отказват коментар по казуса.