България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Скандал в Софийската филхармония

Мартин Пантелеев пред Bulgaria ON AIR: Няма да позволя да се появяват дилетанти и групировки, които да контролират тази институция!

25.07.2016 | 10:12 Редактор: Луиза Божинова
Скандал в Софийската филхармония

Главният диригент на Софийската филхармония Мартин Пантелеев е бил уволнен след встъпването в длъжност на новия директор Светлина Терзиева. В съобщение до медиите филхармонията посочва, че след изтичане на договора му, на Пантелеев е била предложена позицията на главен гост-диригент, която също е била много престижна, но не е натоварена с административни задължения. Ръководството твърди, че Пантелеев не е дирижирал от март и е отказал концертите в репертоарния план, включително участие във фестивала "Мартенски музикални дни."

В предаването "Сутрешен блок" Мартин Пантелеев се включи от Германия и обясни, че наистина не е присъствал на фестивала, но отсъствието му е било договорено с директорката Ива Чавдарова още през декември миналата година. "Така, че няма никаква драма. Всичко са инсинуации и тези клевети, с които ръководството си позволява да опетнява моето име, аз ще взема много строги мерки", каза той.

Пантелеев обясни, че уволнение не е имало, а договорът му е изтекъл. "Но начинът, по който всичко това се случва е абсолютно некоректен. Не може едно ръководство да бъде избрано по начин, който е абсолютно незаконен", настоя той. "Аз не държа вечно да съм главен диригент на този оркестър, но за мен съдбата на оркестъра е важна. Аз няма да позволя да се появяват дилетанти и групировки, които да контролират тази институция."

"Откакто разбрах, че няма да имам възможността да водя този оркестър, аз се отказвам заедно с това ръководство да водя оркестъра към една пропаст. Вижданията в репертоарния план на новото ръководство въобще не съответстват с моите. Отказвам да виждам пропадането на този оркестър. Като гост-диригент съм безсилен да помогна с каквото и да било", обясни Пантелеев.

Той сподели, че е станал свидетел на брутални унижения.

"Започна репетиция без аз да съм на сцената. Това е куриоз. Получих обаждания от приятели от Виенската филхармония да ме разпитват какво става и как е възможно това нещо да се случва в Европа. Това не е унижение спрямо мен, а спрямо Българския национален културен институт", посочи Пантелеев.

Цялото интервю вижте във видеото: