Пари за култура: Как става?

Началото на януари кметът на Сливен анонсира, че ще закрие Симфоничния оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци на града

11.01.2016 | 12:35 Редактор: Ирина Георгиева
Пари за култура: Как става?

От Мартина Ганчева

За натурата на културата. Може ли една нация да съществува без културни институции? Но трябва ли те да разчитат само на общинска или държавна издръжка. За частния мениджмънт и за това как може да се направи печеливш културен продукт разговаря екипът на Днес със събеседниците си:

  • Кметът на Сливен Стефан Радев
  • Директорът на Симфоничен оркестър, Сливен Даниела Дякова
  • Режисьорът Борис Панкин
  • Диригентът на хор "Космически гласове" Ваня Монева  
  • Пианистът Валентина Василева - Филаделфевс
  • Директорът на Независим театър Слав Бойчев

Темата не случайно попадна във фокуса на  Днес. Миналата седмица кметът на Сливен анонсира, че ще закрие Симфоничния оркестър и Ансамбъла за народни песни и танци на града и се аргументира с "необходимостта от строга оптимизация на общинския бюджет". Часове след това изказване Радев обясни, че двете културни институции няма да бъдат закрити, но настоя, че трябва да има критичен поглед към разходите. 

Глухи ли сме за култура? Според данни на НСИ посещенията в музеите в България през 2014 г. са 4 781 хил. Забелязва се увеличение с 3% в сравнение с 2013г. Приблизително една шеста от посещенията са в дните със свободен вход.

Помните ли последната книга, която си купихте? 20% от цената й са отишли в държавната хазна под формата на ДДС. У нас ставката за книги е колкото за останалите стоки - 20% - въпрос, който читатели и издатели често повдигат. С колко се облагат книгите в други европейски цени?

Четенето развива въображението и ни откъсва от настоящето. Някои библиотеки в света ще ви предоставят изключителен комфорт и уединение. Кои са библиотеките, които си заслужава да посетите?

Колко пъти сте чували, че четенето е отживелица, читалните и библиотеките също. За щастие има много хора, които не мислят така. За модерния човек конфликта между дигиталната и класическа книга започва да изглежда все по-несъществуващ и "измислен". Нещо повече, възродената любов към незаменимия аромат на хартия в ръцете ни ражда нови идеи и пространства. Едни от тях са читалните на открито с безплатни книги.