Мартина Ганчева е преводачът на автобиографията на румънския президент

Излезе книгата "Стъпка по стъпка" на Клаус Йоханис

07.01.2016 | 07:00 Редактор: Константина Маркова
Мартина Ганчева е преводачът на автобиографията на румънския президент

Издателство „Сиела” представи „Стъпка по стъпка” – историята на благородния саш (местната дума за етнически германец) в превод на водещата на предаването "Днес" по Bulgaria ON AIR Мартина Ганчева.
Мартина Ганчева е завършила Румънския филология, а по-късно и Международни политически отношения и сигурност в СУ. Следи от години политическата и икономическата ситуация в северната ни съседка. Тя е първият български журналист, приет от тогавашния президент Траян Бъсеску за интервю в резиденцията му през пролетта на миналата година.
Всеки делничен ден от 9 часа предаването "Днес", което тя води, предлага различни позиции и решения по интересна за широката публика тема. Не случайно в него винаги присъстват примери с международния опит по темата.
Мартина Ганчева е търсен коментатор от медиите по теми, свързани със ситуацията в северната ни съседка. Повече информация вижте тук http://www.bgonair.bg/3g-bulgaria-on-air/2015-11-13/martina-gancheva-za-revolyutsiyata-v-rumaniya

За книгата "Стъпка по стъпка"
Клаус Йоханис води обикновен живот и не пропуска възможност да подчертае колко нормално и сякаш по шаблон са се развили събитията в житейския му път. Като дете Клаус е буден и не твърде буен; жадно поглъща книга след книга. Проявява интерес към точните науки и по-късно става преподавател по физика в родния си град Сибиу, което като че ли го удовлетворява. Това се променя през съдбоносната 2000 г. когато сашът е издигнат за кандидат-кмет на Сибиу от Демократичния фронт на германците в Румъния. Доскоро учител и инспектор, Йоханис печели изборите за кметското място в Сибиу. Успешно реализира и още 3 мандата, ставайки двигател зад множество положителни промени в трансилванския град и превръщането му в Европейска столица на културата за 2007 г.

Макар да твърди, че няма нищо сензационно в живота му, Йоханис е сензация сам по себе си. На първо място той е политик, който се радва на естествените симпатии на хората. След поредната победа за кметския пост в Сибиу ликът му се появява дори върху пици. Част от тайната на успеха му е, че той притежава човешка скромност и непретенциозност в професия, в която тези качества почти не се срещат. Победата му на президентските избори в края на 2014 г. е резултат от постоянната подкрепа на съгражданите му и упоритостта в постигането на целите му. Рейтингът му е главозамайващ и при все това Клаус Йоханис е човек, чието име не се намесва в интриги и скандали и за когото политическите убеждения са кредо, на което посвещава усилията си. „Стъпка по стъпка” е детайлен документ за работата на Йоханис през последните 15 години, но също и план със задачите, които си поставил да свърши по време на мандата си. В книгата откриваме повече за личността на джентълмена на румънската политика, за вроденото му благородство и устойчивост на духа – характеристики, които бихме искали да видим и у българските държавници.