България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Елеонора Николова: Европейските мерки за справяне с корупцията у нас ги има, няма резултатност

Проблемът е най-сериозен по високите етажи на властта, коментира тя

01.02.2017 | 08:48 Редактор: Мария Аладжова
Елеонора Николова: Европейските мерки за справяне с корупцията у нас ги има, няма резултатност

Мерките, които препоръчват от Европейския съюз за справяне с корупцията, се припокриват с визията, която имат и нашите институции. Проблемът е, че липсва резултатност от наказателните производства, най-вече по високите етажи на властта.

Това посочи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR Елеонора Николова, директор на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност (БОРКОР).

"Хората не ни казват нищо ново", коментира Николова във връзка с доклада на Европейската комисия за напредъка на България.

И продължи: "Създаде се специализирано звено, което обедини усилията на МВР, на ДАНС и на прокуратурата. Това звено работи в две части - по магистрати, които са корумпирани, занимават се със събиране на доказателства, и разбира се по отношение на лица от висшите етажи на властта. Пробемът е дали ще бъде резултатно".

По думите на Николова встрани от медийното внимание е останал друг доклад на петима европейски прокурори от различни държави, които направиха одит на състоянието на прокуратурата в България. "Там имаше редица констатации, те бяха в посока на това, че няма ефективни производства срещу политици", разказа гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

"В 2/3 от докладването от звеното за финансово разузнаване, съмнителни трансакции към прокуратурата не са довели до образуване на производство", добави тя.

Що се отнася до бежанския поток, минаващ през България, от това, което наблюдават по границата, от БОРКОР са стигнали до заключението, че в момента има актуализиране на организираната престъпност, в която са преплетени наши и международни схеми.

"Нормално е, когато има такъв сериозен поток на пари, да се оказва натиск и върху длъжностни лица", поясни Николова.

Добрата новина обаче била, че с една част от 160 млн. евро, които България получи, за да набави необходимите ресурси за справяне с бежанския прблем, ще бъде купена техника, позволяваща по-строг контрол върху служителите по границата.