България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Христо Иванов: "Да, България" има всички шансове да се яви на предсрочните избори

Всякаква колаборация с оглед формиране на общо правителство с ГЕРБ, БСП и ДПС e напълно изключенa, подчерта той в "България сутрин"

30.01.2017 | 08:56 Редактор: Ирина Георгиева
Христо Иванов: "Да, България" има всички шансове да се яви на предсрочните избори

Движение "Да, България" има всички шансове да се яви на предсрочните парламентарни избори. Това обяви председателят на новата политическа формация Христо Иванов в предаването "България сутрин".

Днес Софийският градски съд ще разгледа молбата за регистрация на партията. По думите на Иванов досега формацията е успявала да се вмести във всички кратки времеви срокове, а днес очаква съдът да се произнесе в тяхна полза, тъй като документите им били изрядни.

Законът дава различни възможности на Движение "Да, България" да се яви на тези избори и без регистрация, посочи Иванов, но отказа да обяви какви са те. В студиото на Bulgaria ON AIR, той коментира и какви са шансовете на формацията да се коалира с партията на Радан Кънев "Нова Република".

"Ситуацията с "Нова Република" е леко любопитна, защото аз не мисля, че нито ние, нито те са във формат, който позволява влизане в коалиция. Чисто сърдечно признавам, че не знам какво е надпартийна платформа, както те се обявиха. Това, което виждаме на сцената е представители на една партия и група физически лица. Това не е годен политически субстрат за влизане в коалиция с една партия от наша страна, която още е в съдебна регистрация", заяви Иванов.

Избирателите ще решат дали сме решителни и зрели, подчерта бившият правосъден министър.

"Ние не гледаме на "Да, България" като на поредната фирма, от която няколко души ще се явят на едни избори. Много такива неща виждаме в българския политически живот напоследък. Работим с намерение да изградим траен политически субект със собствена физиономия, със собствена връзка с избирателите, със собствени проблеми, които поставя, което не се вписва в доста изтърканите клишета на дясното или лявото. Най-вече субект, който възниква, защото ситуацията в България и в света, се променя. Ние влизаме в нова епоха", отбеляза Иванов.

Това колко процента подкрепа имаме днес или колко ще имаме на следващото замерване е просто детайл от нашия дългосрочен политически растеж, посочи Иванов. По думите му Движение "Да, България" си поставя ясната цел за разграждане на модела на корупционно управление в България и от тази гледна гледна точка всякаква колаборация с оглед формиране на общо правителство с ГЕРБ, БСП и ДПС е напълно изключена.

Христо Иванов не очаква следващият парламент да има особено дълъг живот, в който да има реална опозиция. По думите му българската политическа система в момента е като мръсен парцал, който за да се изпере трябва да се сменят много води.