България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Христо Иванов: "Да, България" има всички шансове да се яви на предсрочните избори

Всякаква колаборация с оглед формиране на общо правителство с ГЕРБ, БСП и ДПС e напълно изключенa, подчерта той в "България сутрин"

30.01.2017 | 08:56 Редактор: Ирина Георгиева
Христо Иванов:

Движение "Да, България" има всички шансове да се яви на предсрочните парламентарни избори. Това обяви председателят на новата политическа формация Христо Иванов в предаването "България сутрин".

Днес Софийският градски съд ще разгледа молбата за регистрация на партията. По думите на Иванов досега формацията е успявала да се вмести във всички кратки времеви срокове, а днес очаква съдът да се произнесе в тяхна полза, тъй като документите им били изрядни.

Законът дава различни възможности на Движение "Да, България" да се яви на тези избори и без регистрация, посочи Иванов, но отказа да обяви какви са те. В студиото на Bulgaria ON AIR, той коментира и какви са шансовете на формацията да се коалира с партията на Радан Кънев "Нова Република".

"Ситуацията с "Нова Република" е леко любопитна, защото аз не мисля, че нито ние, нито те са във формат, който позволява влизане в коалиция. Чисто сърдечно признавам, че не знам какво е надпартийна платформа, както те се обявиха. Това, което виждаме на сцената е представители на една партия и група физически лица. Това не е годен политически субстрат за влизане в коалиция с една партия от наша страна, която още е в съдебна регистрация", заяви Иванов.

Избирателите ще решат дали сме решителни и зрели, подчерта бившият правосъден министър.

"Ние не гледаме на "Да, България" като на поредната фирма, от която няколко души ще се явят на едни избори. Много такива неща виждаме в българския политически живот напоследък. Работим с намерение да изградим траен политически субект със собствена физиономия, със собствена връзка с избирателите, със собствени проблеми, които поставя, което не се вписва в доста изтърканите клишета на дясното или лявото. Най-вече субект, който възниква, защото ситуацията в България и в света, се променя. Ние влизаме в нова епоха", отбеляза Иванов.

Това колко процента подкрепа имаме днес или колко ще имаме на следващото замерване е просто детайл от нашия дългосрочен политически растеж, посочи Иванов. По думите му Движение "Да, България" си поставя ясната цел за разграждане на модела на корупционно управление в България и от тази гледна гледна точка всякаква колаборация с оглед формиране на общо правителство с ГЕРБ, БСП и ДПС е напълно изключена.

Христо Иванов не очаква следващият парламент да има особено дълъг живот, в който да има реална опозиция. По думите му българската политическа система в момента е като мръсен парцал, който за да се изпере трябва да се сменят много води.