България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Бум на шарките у нас, няма задължителни ваксини

Колко опасни са варицелата и скарлатината? Дискусия по темата с проф. д-р Тодор Кантарджиев и доц. д-р Атанас Мангъров

30.01.2017 | 07:51 Редактор: Тодор Петров
Бум на шарките у нас, няма задължителни ваксини

Всяка година десетки хиляди в България боледуват от варицела и скарлатина. Това потвърдиха експерти в студиото на "България сутрин". Задължителни ваксини обаче няма, а броят на заболелите не намалява.

"В последните две години имаме увеличен брой на заболелите от варицела. Такава тенденция се наблюдава от 2015 г. Голяма част от децата вече са преболедували или придобили имунитет", посочи Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев.

Той е на мнение, че едва след 3-4 години може да се приеме задължително ваксиниране на децата. По думите му сега не е удачно да се включва ваксината, защото над 60 хил. регистрирани боледували вече имат имунитет. 

Доц. д-р Атанас Мангъров, който е завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница, не се съгласи с мнението на проф. Кантарджиев. Той настоя, че тезата на неговия колега не е оправдание, защото всяка година има по 65 хил. деца, които ще се разболеят.

"Всяка година имаме 30-40 хил. случая на варицела. Министерството на здравеопазването трябва да направи нещо, за да накара фирмите да вкарат тези ваксини в страната. Има постоянно ниво на заболяемост от варицела. Това ще продължи и през следващите години, ако няма ваксина", категоричен бе доц. д-р Мангъров.

Гостите в студиото на Bulgaria ON AIR предупредиха, че варицелата е опасно заболяване и понякога се стига до усложнения дори при децата. Хората над 35-годишна възраст карат тежко заболяването.

Проф. Кантарджиев оповестви данни, според които в момента няколкостотин души боледуват от скарлатина и не се очаква повишаване на броя им. 

"Очакваме правилно да се изследват и лекуват децата", настоя той и предупреди за възможни усложнения при скарлатината като възпаление на бъбреците и ревматизъм.

"Скарлатината е едно от заболяванията, с които се допускат най-много грешки. Тя е клинична диагноза. Има специфичен обрив на повърхността на кожата, все едно сте били близо до огнище", добави д-р Мангъров.