Бум на варицела в Търновско

Само през последната седмица са регистрирани 32 заболели в Областта

02.11.2016 | 22:18 Редактор: Ирина Георгиева
Бум на варицела в Търновско

Бум на варицела отчитат в последната седмица от Регионалната инспекция във Велико Търново. Само през последната седмица са регистрирани 32 заболели в Областта. Най-много случаи има в градовете Велико Търново и Павликени. Въпреки че варицелата обикновено е болест при децата, този път има и много заразени възрастни хора.

Варицелата е най-разпространената вирусна инфекция, която се предава по въздушно капков път. Засяга малките деца на възраст между 3 и 7 години. Обикновено протича леко. Характерно за болестта са пикове и спадове на заболеваемостта.

"Явно сме в такъв период в нашата област, тъй като последната седмица имаме регистрирани 32 случая на заболели от варицела. Ако направим една справка назад във времето до момента за 2016 г. имаме регистрирани 681 случая на заболели от варицела, докато за цялата изминала 2015 г., те са били 384. Сравнение с 2015 г. има двойно увеличаване", обясни д-р Ирина Мозева от РЗИ Велико Търново.

Детските заведения трябва да бъдат добре подготвени за реакция при евентуална епидемия.

"Когато се установи такова заболяване, медицинските специалисти поставят табела на самата групичка, от която е болно детенцето под карантина за определен период, който те си следят и спазват", заяви Лиляна Стоянова, директор на детската градина "Първи юни".

"Първо установяваме, че детето е с червен едър обрив. При някои случаи при децата имаме и повишаване на температурата, но в други случаи няма. Детето се насочва към личния лекар, за да се установи на 100% дали е с това заболяване", добави Галя Карастоянова, медицинско лице в детската градина "Първи юни".

Специалистите съветват заболяването да не се подценява и при най-малките съмнения да се обърнем към личния лекар.