Пациенти пътуват до други градове заради липса на специалисти

В 12 области в страната, те не могат да разчитат на кардиолози и онколози

02.11.2016 | 18:42 Редактор: Ирина Георгиева
Пациенти пътуват до други градове заради липса на специалисти

Пациенти от 12 области в страната не могат да разчитат на кардиолози и онколози, тъй като там такива специалисти просто няма. Същевременно статистиката поставя страната ни на едно от първите места по ракови заболявания и инфаркти. 

Как се справят пациентите във Видин?

Татяна е с онкологично заболяване вече 13 години. При нужда от медикаменти и консултация със специалист пътува до София или Враца. Причината е, че във видинската болница онколог няма.

"Преди 13 години съм оперирана в София - карцинома на гърдата. Налага ми се два - три пъти да ходя до София на проверка, изследвания, туморни маркери пускаме", обясни Татяна.

Още по-често Татяна пътува до Враца за лекарства. Всичко това е свързано с разходи, които иначе би спестилаа, ако в местната болница разполагаха със специалисти. 

"Имаше. Идваха от Враца може би преди две години, но престанаха да идват. Защо, не знам. Идваха, раздаваха лекарства на онкоболните, които бяха много, имаше много пациенти", разказа Татяна.

От ръководството на лечебното заведение са категорични, че правят всичко възможно да осигурят нужните специалисти. В региона обаче такива липсват. Привличането им от други места изисква сериозен финансов ресурс.

На този фон след тежка борба, видинската болница извоюва своя Инвазивна кардиология. Отделението разполага с модерна апаратура. За доктор Жерар Шабани тази манипулация е поредната за днес.

"Откакто е стартирало, досега не е спирало. Нито за ден. Даже онзи ден идвахме по нощите да работим. Извикаха ни за пациент с остър миокарден инфаркт", каза д-р Шабани.

Последните статистики показват, че все повече българи се нуждаят от специалисти кардиолози и онколози.