България сутрин

Всеки делник от 6:30 часа
още

Трайчо Трайков: Човек вече не знае кое е Реформаторски блок

"Нова република" не е проект на Радан Кънев, заяви той пред Bulgaria ON AIR

26.01.2017 | 11:34 Редактор: Жанета Нейкова
Трайчо Трайков: Човек вече не знае кое е Реформаторски блок

"Нова република" вече излиза на политическата сцена, но не като партия, а като платформа. "Дали са много новите политически заявки не знам, но всички стигат до едно място - кой получава доверието на хората, които гласуват", заяви в "България сутрин" Трайчо Трайков, който е част от новата надпартийна платформа. 

Запитан защо е решил да стане част от новия проект на лидера на ДСБ Радан Кънев, той категорично каза пред Bulgaria ON AIR, че това не е проект на Кънев, защото той си има партия. "Със същото основание можете да го наречете и "проект на Трайчо Трайков", посочи гостът на телевизията.

"В бившия Реформаторски блок и това, което остана от него, човек вече не знае кое е РБ. Затова най-добре този термин да спре да се употребява. Във всички части от бившия Реформаторски блок има хора, които разсъждават правилно, но в старата конфигурация нямаше как те да бъдат водещата сила. Това за мен беше основният проблем и това е различното в "Нова република", поясни политикът.

Трайков сподели още, че участниците в проекта "Нова република" са хора с изявени десноцентристки възгледи за политиката и икономиката, хора с политическа биография, с която се гордеят. И допълни:

"Когато се е налагало да избираме между постове и принципи, винаги сме избирали принципите".

На въпрос дали ще се получи провокиране към разпадане, както при Реформаторския блок, ако "Нова република" се яви на предстоящите избори в коалиция с друга партия, Трайков отговори:

"Въпросът е кого пускаш в къщата си и с какви хора се опитваш да направиш заедност. Ключовата дума е "единомисленици" - това правилният път. А не механичен сбор на хора, които ги обединява необходимостта да са заедно, за да останат в политиката". 

Очаквайте видео с целия разговор.