България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Първан Симеонов: Радев по-скоро спечели с репликата "Имате една седмица"

От речите на новия президент си е проличала предизборната стратегия на БСП, настоя от своя страна Христо Панчугов

23.01.2017 | 09:04 Редактор: Мария Аладжова
Първан Симеонов: Радев по-скоро спечели с репликата

Президентът Радев по-скоро е спечелил от репликата "Имате една седмица" - такова мнение сподели в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR социологът Първан Симеонов.

"Той нали на вълните на това дойде - новият, който ще махне старите, този, който ще им каже: "Вашето време изтече". Плюс това това е парламент с 15 на 100 доверие, 75 на 100 недоверие, което е нормално, традиционно. Така че той по-скоро печели от тази реплика", коментира Симеонов.

Той разчете в речите на новия президент балансьорска нотка - и в позицията му спрямо международните отношения на България, включително и по отношение на НАТО, и във вътрешнополитическите въпроси, като например субсидирането на партиите.

Същевременно Симеонов отбеляза, че словата на Радев са с национал-социален уклон, акцентите - в съответствие с политиките на БСП.

А според политолога Христо Панчугов в обръщенията на новия президент е проличало как "все по-очевидно БСП се опитва да гради някаква предизборна стратегия и все по-очевидно по темите, за които говори и господин Радев".

"Той даде много заявки, най-голямата от които беше, че ще се опита да бъде независим надпартиен президент, и втората, че ще се опита да бъде балансьор в българския политически процес - да събира вместо да разделя политическите мнения, особено по големите теми. Кои са големите теми, ние още не знаем, както и как изглежда неговото решение, защото все пак когато си балансьор, може би трябва да зададеш посока, трябва да дадеш някаква идея за това накъде отиваш. Наистина прави впечатление отсъствието на темата за НАТО, имайки предвид особено факта, че предишният президент напусна институцията с една противоречива, но много ярка идея - това е създаването на общ отбранителен съюз в Черно море около НАТО. Къде стои ген. Радев около тази тема - предстои да видим".

Вижте пълния разговор: