България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Гроздан Караджов: Радев противопостави властите - поведение, достойно за импийчмънт

Като не признава Русия за агресор, новият президент нарежда България до Бурунди, Уганда и Конго, настоя Караджов

20.01.2017 | 11:34 Редактор: Мария Аладжова
Гроздан Караджов: Радев противопостави властите - поведение, достойно за импийчмънт

С вчерашната реплика към Народното събрание Радев на практика е противопоставил двете власти - президентската и парламентарната, а това, ако вече беше встъпил в длъжност, би било основателна причина за искане на импийчмънт. Това заяви в пряко включване в "България сутрин" Гроздан Караджов от Реформаторския блок.

По думите му от вчерашната реч на Радев е станало ясно, че новият президент не познава добре Конституцията и не се е готвил достатъчно преди да застане със слово пред народните представители.

"Напуснахме залата, когато по един непристоен начин президентът се обърна към народните представители, за да им каже, че имат една седмица. Това прозвуча не просто грубо, а и като закана от президентската власт към народните предтавители", коментира Караджов.

"Ако той вече беше президент, то на него заради това противопоставяне на властите, което духът на Конституцията изцяло забранява, може и според мен щяха да се намерят много повече от 60, може би над 120 подписа, които бяха готови да му поискат отстраняване и това щеше да остави мноиго тежко петно в неговата биография. Това, което ние му подсказваме с напусакнето на залата е, че подобно поведение няма да бъде толерирано, властите са разделени от Конституцията, така е избрал народът, а народът решава, не президентът", добави Караджов.

Той изрази недоволство най-вече от това, че в обръщението си Радев, макар че е посочил, че България е член на семейството на ЕС и на НАТО, не е изразил съгласие с решението на Международния съд е в Хага, че Русия е агресор и превзема незаконно чужда земя - в случая Крим.

"Като не заявява, че ще се съобрази с позицията на Международния съд в Хага, той ни нарежда на равно с Бурудни, Уганда, Демократично Конго - държавите, които са излезли от споразумението на този международен съд, т.е. на нецивилизованите държави", посочи Караджов.

Вижте пълния разговор: