България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Майка в битка с институциите, за да помогне на детето си

14-годишната Пасионария е с множество увреждания, за лечението са нужни 30 000 лв.

18.01.2017 | 10:14 Редактор: Мария Аладжова
Майка в битка с институциите, за да помогне на детето си

Пореден абсурд с Фонда за лечение на деца в чужбина. Вече няколко месеца майка на дете с увреждания чака отговор за животоспасяваща операция.

Години наред животът на Красимира Обретенова е една голяма борба. Борба за по-добър живот на 14-годишната ѝ дъщеря.

Пасионария е с множество увреждания, а от няколко години страда от тежко изкривяване на гръбначния стълб.

"Вследствие на интензивен растеж на около десет години тя започна едно гръбначно изкривяване, през този период използвахме т.нар. социални инвалидни колички, в която тя не можеше да заеме нормална позиция. През лятото вече стана ясно, че процесът се увеличава, тя започна да има проблем с дишането, с храненето и решихме да я оперираме. Всички специалисти, с които съм се консултирала казаха, че операцията е изключително рискова – но пък няма алтернатива", разказва Красимира.

Майката кандидатства във Фонда за лечение на деца в чужбина на 2 септември. И тогава започва голямото чакане.

"Нито в сайта на Фонда има някаква информация за каквото и да е, нито някой връща, пускаш имейл и нямаш никакъв отговор. Звъниш по телефона и ти казват: "Ще ви върнем обаждане". В някакви късни вечерни часове ми се обажда Мария Чернева от Обществения съвет и ми казва: „Краси, решихме отказ за лечение в чужбина“..защо, ами защото операцията е много рискова. Ама чакайте малко, аз знам, че е рискова, аз не падам от Марс", възмущава се майката.

Оказва се обаче, че операцията може да се направи у нас, но до днес Красимира все още очаква финансирането от Фонда.

Животът на 14-годишната Пасионария струва малко над 30 хиляди лева, а Красимира твърди, че от болницата, в която трябва се извърши операцията, са ѝ казали, че Фондът дължи пари от месеци.

Директорът на Фонда за лечение на деца в чужбина проф. Пилософ категорично отказа коментар и сподели, че Пасионария е медицински случай. В същото време Красимира се лута между гнева и отчаянието и се надява някой да разгледа поредната ѝ жалба.

Вижте цялата история, разказана от Михаела Карабельова и оператора Павел Павлов: