България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Зимата идва с нова сила: Валежи от сняг от утре до петък

Затопляне се очаква през следващата седмица, прогнозира синоптикът Симеон Матев пред Bulgaria ON AIR

17.01.2017 | 08:04 Редактор: Луиза Божинова
Зимата идва с нова сила: Валежи от сняг от утре до петък

Валежи от сняг от утре до петък, прогнозира синоптикът Симеон Матев в предаването "България сутрин".  По думите му от североизток отново се пренася студен въздух, който се среща с по-топли средиземноморски въздушни маси от югозапад и тяхната среща е именно на Балканите - затова още днес, утре и до петък ще има снеговалежи.

"Ще бъдат на етапи, няма да вали постоянно, а с прекъсвания", поясни Матев в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Синоптикът посочи, че причината за лошото време, което ще ни тормози до края на работната седмица, е средиземноморският циклон, който вече 48 часа седи в Централното Средиземноморие.

"По Черноморието и в южните райони на страната ще вали дъжд. Сняг обаче ще има в по-голямата част от страната. Очакваната снежна покривка за днес е между 5-10 см", каза Матев. "Най-много дъжд и сняг ще падне около Странджа, Родопите, Черноморието. А нова снежна покривка ще се натрупа в Предбалкана и в северозападната част на страната", допълни той.

Поледици са възможни днес през деня и утре сутринта, когато валежите в югоизточните райони ще бъдат и от дъжд, и от сняг.

В събота и неделя валежи няма да има, но ще бъде зимно студено, а температурите ще се понижат до минус 10-15 градуса. След това се очаква затопляне, което ще усетим следващата седмица.

За февруари Симеон Матев прогнозира максимални температури между 4 и 9 градуса, но допусна възможност за снеговалежи.

Вижте във видеото целия разговор: