България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Десислава Христова: Безотговорно е да се препуска в изборното законодателство!

Българи в чужбина коментираха пред Bulgaria ON AIR новото предложение за гласуването зад граница

16.01.2017 | 08:13 Редактор: Луиза Божинова
Десислава Христова: Безотговорно е да се препуска в изборното законодателство!

Проект на ГЕРБ за промени в изборните закони предвижда гласовете на българите в чужбина да се броят към избирателния район по постоянния адрес на гласоподавателя в България. В предаването "България сутрин" инициаторът на петицията "Искам да гласувам!" Десислава Христова каза, че е безотговорно в едно законодателство да се препуска, без да се обмисли какви биха били сценариите на прилагането му.

"Около една година преди избори не е хубаво да променяме из основи изборното ни законодателство. Трябва да се реши как точно ще се оразмерят тези райони, ако това е оставено в прерогативите на президента", посочи тя.

Красимир Гаджоков, който живее в Торонто (Канада), определи "това, което чува" като абсурдно.

"Чувам предложение, че гласовете на българите в чужбина ще се броят към района, в който е нашият постоянен адрес в България. Представете си - аз отивам да гласувам в консулство в Торонто. За да отиде после моят глас в Добрич, някой трябва да знае, когато изважда бюлетината от урната, коя е моята бюлетина", обясни той в скайп връзка.

Гаджоков сподели, че е чул, че гласуването в чужбина ще е машинно и че в машините ще бъдат вкарани 240 листи. "Но как някой ще подсигури, че аз ще гласувам там, където е моят постоянен адрес? Пак някой трябва да види моя глас", настоя той.

По отношение на въвеждането на активната регистрация, която предвижда проектът на ГЕРБ, Красимир Гаджоков посочи, че тя означава, че ще се запишете да бъдете гласоподавател в даден район и оттам нататък да няма нужда на всеки избори да подавате наново заявление.

В студиото на Лора Инджова и Симеон Белев Десислава Христова коментира още, че има много голямо неразбиране в това как се организират избори зад граница. По думите й, според предложението в една избирателна секция в чужбина трябва да има бюлетини за всички 240 едномандатни района.

"Шансът да има хора, регистрирани в различните едномандатни райони, е много голям. Това организационно е много трудно", подчерта Христова.

Димитър Иванов се включи в разговора от Цюрих. Той е на мнение, че "с това законотворчество" буквално се изключват българите в чужбина като какъвто и да било фактор.

"Това е дискриминационно, защото е само по отношение на българите в чужбина, а не за всички. Ние сме поставени в специална група", поясни Иванов. "Другият момент е, че гласът ни ще се обезличи. Аз не живея повече от 15 години в този изборен район. Аз нямам едни и същи интереси с живеещите в квартал "Красна поляна" в София. Имам много повече общи интереси с живеещите в Западна Европа."

Димитър Иванов е категоричен пред Bulgaria ON AIR, че интересът на политиците е чисто конюнктурен и в случая правим мили очи на инициаторите на референдума. "В момента просто вървим назад и настрани", заключи той.

Целия разговор вижте във видеото: