България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолог: ГЕРБ и БСП са нелегитимни, трета партия трябва да състави правителство

Доц. Татяна Буруджиева и Любомир Стефанов с коментар на мажоритарния вот и социологическите проучвания

11.01.2017 | 08:40 Редактор: Тодор Петров
Политолог: ГЕРБ и БСП са нелегитимни, трета партия трябва да състави правителство

Политологът доц. Татяна Буруджиева обяви в "България сутрин", че в следващия парламент няма да има партия, която да се откроява от другите. По думите й нито ГЕРБ, нито БСП ще имат истинската легитимност да съставят правителство. 

"Най-логично е да оставят третата политическа сила да състави по-широко правителство. ГЕРБ и БСП са еднакво нелегитимни", категорична е Буруджиева.

Политологът Любомир Стефанов изрази съмнение в работата на социлозите, които според него са демонстрирали поредица от провали. 

"Факт е, че гражданите отказват да отговарят коректно на въпросите. Скептичен съм към всякакви проучвания, докато не видя резултатите от изборите", отбеляза гостът на Bulgaria ON AIR.

Политолозите коментираха и дебата за промени в Изборния кодекс след резултатите от референдума, както и въвеждането на мажоритарна избирателна система. Доц. Буруджиева е на мнение, че преференциалната системата е най-силният мажоритарен начин да избираме депутати.

"Изборният кодекс се прави от хора, които не разбират за какво точно го правят. Юристи, които не разбират, че нормата се създава първо в обществото. Дебатът за референдума е започнал и той със сигурност ще роди различен Изборен кодекс в следващия парламент", каза още Буруджиева.

Любомир Стефанов се съгласи с мнението, че е нормално въпросът да бъде разгледан в следващото Народно събрание. 

"Настоящато НС, ако искаше да промени Изборния кодекс, демонстрира как го прави - некадърно. Политиците е хубаво от време на време да питат нас, специалистите, как се правят някои неща", обясни политологът, според когото имаме достатъчно голям мажоритарен опит в избирането на кметове и президенти. 

"Знаем кое работи при нас и кое - не. Политиците не могат да ни плашат с избори, обратното е вярно", допълни Любомир Стефанов.

Вижте видео с целия разговор: