България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Снегорините започнаха работа, с приоритет са улиците на градския транспорт

Снежната покривка в София е 25 см.

06.01.2017 | 08:29 Редактор: Мария Аладжова
Снегорините започнаха работа, с приоритет са улиците на градския транспорт

Обстановката тази нощ в София беше сложна. По данни на БАН снежната покривка в столицата е 25 сантиметра, 150 машини почистват улиците от вчера. 

С приоритет са улиците, по които се движи градският транспорт, като към този час спирките са почистени, съобщи в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR директорът на Столичния инспекторат инж. Веска Георгиева.

"Започна се работа по ОЗ-тата и вътрешнокварталните улици. Има различни технологични затруднения... Фирмите разполагат с малогабаритна техника и ще могат да се справят", увери тя.

Всеки гражданин може да подаде сигнал за нередност при почистването на телефон +3592 987 55 55. Към този момент са обработени вътрешнокварталните улици в Лозенец, Панчарево и Кремиковци. Най-трудни обаче са артериите в квартал "Витоша", където тече активна работа по разчистване, но няма риск улиците там да бъдат затворени или да се заледят до степен, в която да не може да се върви по тях, уверяват от Столичния инспекторат.

Що се отнася до бул. "България" в София, инж. Георгиева обясни, че е възможно да има подадени в 5 часа сигнали за непочистени участъци, тъй като в 4 часа тепърва фирмите са дали заявки за магнезиево-калциеви смеси, с които да обработват. Тя обаче беше категорична, че булевардът се почиства и там ще се осъществява нормално движение на градския транспорт.

На живо в "България сутрин" се включи и кметът на София Йорданка Фандъкова: "Обстановката към момента е нормална при зимни условия", увери тя.

"Целия ден ще продължи работа. Моля всички, които нямат необходимост, да не излизат с колите си. През нощта се наложи да променим смесите, да се включат в работа смесите, които са с по-ниски температури... Някои от основните квартални улици вече са почистени... На първо място нашата задача е да осигурим движението на градския транспорт. Ще продължим с обработките на уличните платна - ще повторя, че трябва да бъдам внимателни всички по улиците", призова столичния кмет. 

Наред с мерките за почистване, от Столичната община са в готовност с два кризисни центъра и три такива за настаняване на бездомните хора. Общинските болници също ще приемат гражданите без дом, нуждаещи се от медицинска помощ. От общината призоваха при подобни случаи веднага да се подава сигнал на телефон 112.

В разговора се включи и Николай Николов, който е собственик на една от почистващите фирми, отговаряща за района от "Цариградско шосе" до моста на НДК. Той посочи, че маршрутите на градския транспорт са с приоритет и съобщи, че полицията също помага на машините при извършването на дейностите по почистването на участъците.

И още, от Столичния инспекторат напомниха, че гражданите са задължени да почистват тротоарите пред жилищните си сгради, като глобата за непочистено пространство е 2000 лева.

 

1
0 rate up comment rate down comment 0
Радослав_Стоянов
преди 3 години
Лъже в Лозенец не са почистени улиците има 15 см сняг в който газят колите! Сигнализирай за неуместен коментар