fallback

Срещу снега: Над 3000 машини ще обработват републиканската пътна мрежа

Предвижда се затварянето на пътни участъци при образуването на големи снежни преспи, съобщиха от АПИ

05.01.2017 | 08:44 Автор: Ирина Георгиева

Над 3000 машини ще обработват републиканската пътна мрежа заради очакваните снеговалежи. Това съобщи председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов по време на брифинг с журналисти. 

"Това, което предвиждаме за третокласната пътна мрежа в тъмната част на денонощието, при образуването на големи снежни преспи - да се затваря част от републиканската пътна мрежа за всички моторни превозни средства. Ще се взимат допълнително мерки за участъците, които ще бъдат затваряни, да не се допускат автомобили, които да останат в преспите. Това е задачата на пътноподдържащите фирми на структурите на АПИ в лицето на Областните пътни управления и директорите им", обясни инж. Атанасов.

Затварянето на пътните участъци ще бъде обозначено с табели, добави инж. Атанасов и апелира водачите да не влизат в тях.

Не трябва да се пренебрегват и изключително ниските температури през уикенда и в началото на следващата седмица, подчерта той. 

"Обръщам внимание на ниските температури поради факта, че химикалите, които използваме при -10 и -12 градуса, ефективността на работата им върху пътната настилка, рязко намалява. Независимо всичко те ще бъдат обработени и при покачване на температурите, тези химикали ще сработят", обясни инж. Атанасов.

Всички роторни машини са оборудвани, проверени, имат машинисти, успокои той. По думите му засега обстановката е спокойна и всички пътища по републиканската мрежа са отворени.

Обстановката на АМ "Тракия" може да бъде подобна на тази от 30 срещу 31 януари, а в такъв случай автомагистралата ще бъде затворена, посочи още инж. Атанасов.

От страна на "Пътна полиция" и на Областните дирекции на МВР също са взети мерки предвид очакваната усложнена зимна обстановка. Това коментира и началникът на отдел “Пътна полиция” при ГД "Национална полиция" комисар Бойко Рановски. Той обясни, че полицейски екипи ще подпомагат при затварянето на пътни участъци, както и почистващите фирми.

Областните дирекции са готови да изкарат максимален брой полицейски екипи, за да се обезпечи движението и трафикът, уточни той.

 

fallback
Още от България сутрин
fallback