България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Боян Рашев: Държавата стимулира замърсяването на въздуха

А Столична Община "ухажвала" шофьорите, допълни Гергин Борисов от "Спаси София"

05.01.2017 | 08:31 Редактор: Мария Аладжова
Боян Рашев: Държавата стимулира замърсяването на въздуха

Безпомощна ли е Столичната община пред проблема със замърсяването на въздуха в София? Според еколога Боян Рашев отговорът е да, а именно защото основните лостове за изчистване на въздуха се дърпат не от общината, а от държавните институции.

"Не мисля, че Столична Община не прави нищо... Обаче най-важните неща са извън нейните правомощия. Тя нищо не може да направи по отношение на структурата на автопарка. За да промеи начина на данъчното облагане на колите на територията на София - това зависи от Министерството на финансите реално, защото данъците се определят от министерството", посочи Рашев в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

Канцерогенният въздух, чийто пик неслучайно е през зимата, се дължи и на използването на твърдо гориво за отопление, което по думите на Рашев правят или заможните хора с камини и котели, или бедните и нуждаещите се: 

"Изгарянето на твърдо гориво се финансира от държавата. Агенцията за социално подпомагане всъщност дава твърди горива на хората, които са енергийно бедни и какво очаквате да се случи? Естествено, че ще има замърсяване... Ние имаме страшно много политики, закони, стимули, които водят до замърсяване на въздуха. Т.е. ние не трябва да даваме пари, просто трябва да променим много от тях, за да не се стимулира замърсяването", добави еколога. 

А според Гергин Борисов от "Спаси София" Столичната община "ухажва" шофьорите и не стимулира столичани да използват градския транспорт: "Една мярка като например промотиране на градския транспорт като безплатен в дните със сериозно замърсяване, е мярка, която може и да сработи и да доведе до промяна", коментира той.

По думите на Борисов у нас няма разбиране за това, че автомобилите не са универсално средство за придвижване: "Те трябва да бъдат или за тези, които толкова не искат да се качват в градския транспорт, или за хора, които нямат наличен градски транспорт до себе си. Проблемът в момента е, че Столична Община изоставя градския транспорт като опция", поясни той.

Недоволните от състоянието на въздуха граждани, планират да излязат на протест на 11 януари.