България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Срещу снега: Над 3000 машини ще обработват републиканската пътна мрежа

Предвижда се затварянето на пътни участъци при образуването на големи снежни преспи, съобщиха от АПИ

05.01.2017 | 08:44 Редактор: Ирина Георгиева
Срещу снега: Над 3000 машини ще обработват републиканската пътна мрежа

Над 3000 машини ще обработват републиканската пътна мрежа заради очакваните снеговалежи. Това съобщи председателят на УС на АПИ инж. Дончо Атанасов по време на брифинг с журналисти. 

"Това, което предвиждаме за третокласната пътна мрежа в тъмната част на денонощието, при образуването на големи снежни преспи - да се затваря част от републиканската пътна мрежа за всички моторни превозни средства. Ще се взимат допълнително мерки за участъците, които ще бъдат затваряни, да не се допускат автомобили, които да останат в преспите. Това е задачата на пътноподдържащите фирми на структурите на АПИ в лицето на Областните пътни управления и директорите им", обясни инж. Атанасов.

Затварянето на пътните участъци ще бъде обозначено с табели, добави инж. Атанасов и апелира водачите да не влизат в тях.

Не трябва да се пренебрегват и изключително ниските температури през уикенда и в началото на следващата седмица, подчерта той. 

"Обръщам внимание на ниските температури поради факта, че химикалите, които използваме при -10 и -12 градуса, ефективността на работата им върху пътната настилка, рязко намалява. Независимо всичко те ще бъдат обработени и при покачване на температурите, тези химикали ще сработят", обясни инж. Атанасов.

Всички роторни машини са оборудвани, проверени, имат машинисти, успокои той. По думите му засега обстановката е спокойна и всички пътища по републиканската мрежа са отворени.

Обстановката на АМ "Тракия" може да бъде подобна на тази от 30 срещу 31 януари, а в такъв случай автомагистралата ще бъде затворена, посочи още инж. Атанасов.

От страна на "Пътна полиция" и на Областните дирекции на МВР също са взети мерки предвид очакваната усложнена зимна обстановка. Това коментира и началникът на отдел “Пътна полиция” при ГД "Национална полиция" комисар Бойко Рановски. Той обясни, че полицейски екипи ще подпомагат при затварянето на пътни участъци, както и почистващите фирми.

Областните дирекции са готови да изкарат максимален брой полицейски екипи, за да се обезпечи движението и трафикът, уточни той.