България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Чувствителността на обществото да се насочи към агресията между младите

Това призоваха Цветелина Харалампиева и Виржиния Петкова от Българския младежки форум, който организира кампания в тази посока

30.12.2016 | 08:00 Редактор: Ирина Георгиева
Чувствителността на обществото да се насочи към агресията между младите

Чувствителността на обществото трябва да се насочи към агресията между младите хора, защото този проблем касае колкото семейството като най-малка обществена единица, толкова и общността ни като цяло.

Това коментира Цветелина Харалампиева от Българския младежки форум в предаването "България сутрин", по повод организирането на конкурс сред ученици срещу омразата в интернет и агресията в училище.

"Това не е проблем на конкретен ученик и на неговото семейство, а въпрос, с който трябва да се заеме цялото общество, тъй като е част от създаването на предпоставките за наличие на такава агресия. Фокусът трябва да е насочен към този проблем и всички ние трябва да се заемем с разрешаването му. Факт е средата, в която живеем. Политическият и икономическият план също влияят върху тийнейджърите", смята Харалампиева.

В момента, в който учениците видят вид насилие в дома си, няма как да не го приложат и в собствения си живот - било то в училище  или като станат зрели хора. Това добави от своя страна Виржиния Петкова от Българския младежки форум в студиото на Bulgaria ON AIR.

Кампанията на Българския младежки форум е насочена към ученици и цели да покаже, че агресията няма място място в училище, коментира още Харалампиева.

"Често пъти тази агресия се стимулира от взаимоотношения между съученици в интренет, нападки, обиди, реч на омразата. Именно заради това стартирахме кампанията част, от която е онлайн конкурсът "Без онлайн омраза". Насочен е към ученици 7 до 12 клас, които да изпращат снимки и колажи от своето положително ученическо ежедневие", разкри тя. 

Има активност от цялата страна, която се увеличава с наближаването на крайния срок (31 януари), допълни Петкова.

Всички ние носим отговорност какво се случва в училище - родители, учители, неправителствени организации и правителство, подчерта Харалампиева. Според нея трябва да се дава повече възможности на децата да се изявяват в положителна светлина.