България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пиар експерт: Политическата класа е в много силен дълг към народа

Хората не са имали възможност да проумеят дали бежанците са заплаха, посочи проф. Иванка Мавродиева пред Bulgaria ON AIR

27.12.2016 | 09:53 Редактор: Жанета Нейкова
Пиар експерт: Политическата класа е в много силен дълг към народа

Политическата класа е в много силен дълг към хората, посочи пиар експертът Любомир Аламанов в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. Той смята, че държавността много трудно наваксва политическия напредък.

"Глобализацията накара хората да се информират повече, да търсят, да искат повече разбиране. Политическата класа изпусна този момент и продължи да комуникира все едно сме преди 15-20 години. Основен пример за това е бежанската криза", коментира той.

Проф. Иванка Мавродиева, която е експерт по публична реч и комуникация, продължи темата с тезата, че процесът на бюрократично взимане на решение на различни европейски структури, е довел до разноезичие и различни позиции от страна на политическите лидери.

Според нея хората не са имали възможност да проумеят дали бежанците са заплаха - доколко биха се инфилтрирали, дали са заплаха за личността, за реда в държавата, за националната, европейската и международната сигурност. 

"Политиците говориха размито, неясно. Не беше казано как те (бежанците) ще бъдат приети - доколко ще получат помощ, образование, дали ще имат възможност да започнат работа или дълго ще живеят на държавни помощи", уточни тя.

Любомир Аламанов отбеляза, че тази неяснота в политическото  говорене съществува и в другите държави, не само у нас. Той смята, че ние реално не сме знаели какво се случва във всички държави. Всяка крайна форма на комуникация - всичко е наред или всичко е кошмар, тя не дава информация, категоричен е пиар експертът.

"Не може цялото население на Африка и Азия да дойде в Европа - от една страна, а от друга - има проблеми, които трябва да бъдат решени, защото хората загиват и да бъдат спасени е най-естественото решение на проблема", акцентира още Любомир Аламанов.

Цялата дискусия гледайте тук: