България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Киров: Плевнелиев наруши Конституцията, но нищо няма да последва

Умишлено беше забавен процесът за формиране на правителство, посочи бившият конституционен съдия пред Bulgaria ON AIR

23.12.2016 | 08:26 Редактор: Тодор Петров
Проф. Киров: Плевнелиев наруши Конституцията, но нищо няма да последва

Президентът Плевнелиев е нарушил Конституцията около процеса по връчване на мандатите за съставяне на правителство и отказа си да състави служебен кабинет, но от това няма да последва нищо. Зад това мнение застана бившият конституционен съдия проф. Пламен Киров в "България сутрин".

"Цялата процедура от 15 ноември ни водеше всеки ден да затвърдим убеждението си, че Плевнелиев няма да назначи служебно правителство. Разбира се, че имаше умисъл във връчването на мандатите - консултациите можеха да приключат за два дни. Умишлено беше забавен процесът за формиране на правителство", коментира гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

Според проф. Киров е очевидно, че Росен Плевнелиев изпитва много големи проблеми, когато му се налага да съставя служебен кабинет. Бившият конституционен съдия е убеден, че всеки би му отказал да стане премиер за това кратко време.

"Румен Радев постъпи по правилен начин, казвайки на Плевнелиев "Гледай си работата, като вляза в длъжност знам какво да правя", настоя той. 

Проф. Киров подчерта, че основният проблем е в нагласата на българския политически елит да нарушава върховния закон в държавата. "Ако политиците нарушават Конституцията, по каква причина да очакваме от българските граждани да спазват законите - примерът е много лош. Дори държавният глава е настроен да нарушава Конституцията", посочи гостът в студиото на Лора Инджова.

Бившият конституционен съдия обобщи, че никой не си представя, че дори и за 20 дни Плевнелиев може да бъде шеф на премиера в оставка Бойко Борисов.