България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

И Плевнелиев, и Радев са прави с позицията си за служебния кабинет

Случаят и двамата да са прави идва от това, че в Конституцията няма точен и конкретен текст със срок, обясниха Т. Буруджиева и проф. М.Константинов

22.12.2016 | 08:38 Редактор: Ирина Георгиева
И Плевнелиев, и Радев са прави с позицията си за служебния кабинет

Прехвърчаха първите искри между президентите Росен Плевнелиев и Румен Радев, което е хубаво и здравословно, но най-интересно е и че и двамата са прави. Тази позиция изказа политическият анализатор и изборен експерт проф. Михаил Константинов в "България сутрин".

"Защо е прав Плевнелиев? Защото Конституцията не му дава срок. Точно за третия мандат и Конституцията, и едно решение на КС през 1992 г. дават възможност за дълго мотане. Дали има нарушение, ще кажат компетентните органи, но според мен няма, защото няма срок. Прав ли е г-н Радев, тъй като не е длъжен да прави действия преди да встъпи в длъжност, защото не иска да носи чужда отговорност. Всички са прави. Да изчакаме 22 януари", обясни проф. Константинов.

Президентът Плевнелиев можеше да зададе много ясен и конкретен въпрос към КС, когато ги попита дали може да насрочи изборите, коментира за Bulgaria ON AIR от своя страна политологът Татяна Буруджиева.

"Ако той беше задал въпроса по друг начин към КС, днес щяхме да знаем дали е прав или не. Защото случаят и двамата да са прави идва от това, че в Конституцията няма точен и конкретен текст и не е редно някой да казва, че тя е нарушена, защото това е предизборно", добави Буруджиева.

Според експертите оставащият един месец е по-добре да го изкарат хората, които вече са там, вместо да се назначава служебен кабинет за един месец. Буруджиева обаче коментира, че президентът Плевнелиев е проточил много време връчването на мандатите.

Проф. Константинов коментира мажоритарна избирателна система и промените в Изборното законодателство, които според него не трябва да се изменят от този парламент за следващия. Да си дойде новият парламент, новото правителство и да се заеме сериозно, призова той.

Има няколко големи препъни камъка за тази система, подчерта Буруджиева. "Единият са изборните списъци. Без да си оправим изборните списъци трудно ще направим чисто райониране, тоест трудно ще имаме желязното основание да кажем, че това са точно районите", обясни тя.

"ГЕРБ към БСП вече не са 2:1, а има едно изравняване - едните падат, а другите се вдигат. ДПС има леко падане. Веселин Марешки е много силен, а Патриотите са стабилни. Никой не знае какво става с Реформаторите", коментира още проф. Константинов по повод политическата обстановка в момента.

Продължава тенденцията към спад за ГЕРБ, потвърди Буруджиева. 

"В БСП са "щастливите овчарчета", защото Първанов за втори път каза, че ще седне на последния ред. Избирателите на АБВ имат алтернатива. Интересна е заявката на Бареков, който заяви, че ще се върне, "за да оправи България". Приключвам с гласовете за Марешки, защото те са онези страшни вълни от Бареков, още по-страшни от Яне Янев", посочи тя и добави, че ако Бареков се върне ще има битка.