Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Свиленски: Отказът на Плевнелиев да сформира служебен кабинет е тежък конституционен гаф

Това заяви депутатът от БСП пред Bulgaria ON AIR, като отправи остри критики към президентa

21.12.2016 | 20:12 Редактор: Жанета Нейкова
Свиленски: Отказът на Плевнелиев да сформира служебен кабинет е тежък конституционен гаф


"Отказът на президента Росен Плевнелиев да сформира служебен кабинет е много тежък конституционен гаф". Това заяви Георги Свиленски в "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR. "Не съм очаквал български президент да си позволи такова действие в края на мандата си", възмущава се депутатът от БСП.

Георги Свиленски смята, че президентът Росен Плевнелиев е правил гафове през целия си мандат, но в самия му край е показал как не трябва да действа един държавен глава, нарушавайки основен закон от Конституцията.

"В Конституцията пише много ясно - когато бъде отказан и трети мандат се назначава служебно правителство", категоричен е Свиленски. И продължава: "Ако господин Плевнелиев не иска да назначава друг служебен кабинет, той може да преназначи сегашния като служебен. Не може да поставя държавата в ситуация да бъде управлявана от нелегитимно правителство, защото за мен от днес нататък управлението е такова."

Според депутата от БСП събитията от 13-ти ноември, когато се проведе вторият тур на президентските избори, текат в подкрепа от Плевнелиев. "Той трябваше още тогава да ускори процедурата. Вместо това, даваше време на управляващото мнозинство, за да може да довърши годината", смята Свиленски.

"Защото чухте, че излишъкът е 1 млрд. лева. А до преди няколко месеца ни казваха, че държавата разполага с 3 млрд. лева излишък. Питам, къде са тези два милиарда? Вероятно се изхарчиха тези няколко седмици, в които ГЕРБ останаха на власт", предполага депутатът от БСП.

Какво повече коментира Георги Свиленски за последните събития в страната, гледайте в цялото интервю от "Денят ON AIR" по Bulgaria ON AIR.