България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Пазарът за изкуство в България не обединява творците у нас

Реализиралият се в Англия български художник Янко Тихов коментира изкуството у нас, докато представя своята изложба

22.12.2016 | 10:00 Редактор: Жанета Нейкова
Пазарът за изкуство в България не обединява творците у нас

"В България имаме изключително силно артистично общество, но пазарът не го обединява, напротив - дори сякаш липсва". Това каза художникът и график Янко Тихов в предаването "България сутрин" по Bulgaria ON AIR. 

Янко Тихов е реализиран артист в Англия и по покана на българска галерия, той за първи път от 15 години насам представя своя изложба в България. Тя представя нестандартна визия на гербовете на държавите, които са оформени с течно злато. 

"Изложбата представя главно тиражни отпечатъци, направени на пигментов дигитален принцип. След което са ръчно довършени с течно злато - една много стара технология, датираща още от древните калиграфски времена. Аз използвах тази същата технология главно, за да придам един различен слой, който да рефлектира светлината и да покаже по-силно изображението", разказва художникът.

Идеята на изложбата е да зададе един конкретен въпрос, но всеки зрител ще открие отговора за себе си. "Целта ми не е да дам моя отговор, въпреки че имам такъв, който в годините се промени. Целта е просто да провокира хората да се замислят за някои важни неща, гледайки различните картини", коментира Тихов.

Янко Тихов анализира света на изкуството в международен план като смята, че в много малко държави по света човек може да се изхранва от изкуство спокойно. "Просто с течение на времето се е случило така, че само пет държави в целия свят могат да предоставят необходимия пазар за един художник". 

Той отправи съвет към младите артисти у нас, като каза: "Хубаво е младите художници да опитват да навлизат в международни пазари и да стават все по-конвертируеми като автори".