София помага на малки фирми и старт-ъпи през банка и фонд

С Агенцията за инвестиции на общината създават пул за съдействие на бизнеса по кандидатстване за еврофондове

16.12.2016 | 15:44 Редактор: Тодор Петров
София помага на малки фирми и старт-ъпи през банка и фонд

София успя да излезе от икономическата криза и да преодолее последствията от нея, заяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова по време на дискусията на тема Възможности за развитие на малките и средните предприятия в София, организирана от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия. 

По думите й принос за това има финансовата политика на Столичната община и посочи като пример инвестициите, които се правят в областта на инфраструктурата.  Кметът допълни, че влагането на средства в културно-историческото наследство оказва пряко влияние върху туризма в града, а оттам върху много други бизнеси – от търговията и услугите, до строителството и недвижимостите.  Примерите за това са налице – през ноември ръстът на пътниците до София е с 49% повече в сравнение с октомври тази година.

Фандъкова отбеляза още, че благоприятно влияние за града оказва и бързоразвиващия се IT сектор. 

Йорданка Фандъкова припомни, че 99,8% от всички предприятия в България са малки и средни, а 28% от тях се намират в София. 75% от БВП на града се формира от малките фирми, а градът дава над 40% от БВП на цялата държава.
Общината разработва програма за подкрепа на стартиращи предприятия на хора от уязвими групи, като лица до 29 години и трайно безработни. Тя ще бъде осъществявана съвместно от Общинска банка, в която СО е акционер, контролиращ над 72%, от Гаранционния фонд към Столичната община и новата Агенция за приватизация и инвестиции.

Отделно, Общинска банка е разработила 3 продукта за малките и средните фирми. Това са инвестиционни и оборотни кредити, както и подкрепа на иновационните компании във връзка със съответната европейска програма. Другият основен акцент на мощното обединение е помощта за стартиращи компании – така наречените старт-ъпи, което е глобален тренд, но първо София ще го приложи в България.

По тези позиции малките фирми, чийто основен проблем е обезпечението за кредитите, могат съвсем конкретно да разчитат на сътрудничеството между Общинска банка и Общинския гаранционен фонд. Той гарантира 50% от заемите като по този начин се дава шанс на микро-, малките и средните компании, подчертаха шефовете на двете общински институции С. Чакалски и К.Григоров.  

"Нужна е дигитална платформа за достъп до малките и средните предприятия и ние я разработихме”, информира представителите на бранша Мариета Захариева  - изпълнителен директор на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия.

Тя припомни, че тази година международното изложение WEBIT ще бъде през април и там ще бъдат представени много проекти на предприятия от малкия и средния бизнес, който ще има специална секция. По нея Столичната община, Изпълнителната агенция и Агенцията за приватизация и инвестиции работят заедно с частния сектор. 

Изпълнителният директор на Агенцията за приватизация и инвестиции на София Владимир Данаилов посочи, че основната дейност на управляваната от него институция е осъществяването на връзка между местната власт и бизнеса. В тази връзка, един от плюсовете е възможността за подкрепа на инвестиционни проекти, която дава Агенцията.

"Важни са лостовете и конкретните инструменти, с които Столичната община може да помогне на бизнеса”, каза Сашо Чакалски – изпълнителният директор на Общинска банка.  Той покани представителите на бизнеса да проведат конкретни разговори с експерта на банката по малките и средните предприятия, което някои от тях съвсем директно осъществиха след края на дискусията.

В рамките на разговора в приятелски кръг и със свободна размяна на мнения, бизнесът се поинтересува какви мерки ще вземат институциите във връзка с по-справделиво разпределение на такса смет. В момента частните фирми поемат 70% от тежестта на данъка при положение, че създават по-малко от 30% от боклука. Заместник-председателят на Столичния общински съвет и председател на Стопанската комисия в местния парламент Николай Стойнев, самият той представител на малкия бизнес, обясни, че се търси максимално добро решение, което хем да не пречи на фирмите, хем да не бъде непосилно в социален аспект за гражданите.  

Сред обсъжданите идеи по време на дискусията бяха обособяването на „стар град” за развлечения и изкуство в София в зоната около Женския пазар, която в момента е една от най-проблемните, с частна инициатива и подкрепа от общинските институции, както и възможностите бизнесът да разнообрази менюто в училищните столове със здравословна храна в духа на превръщането на столицата в модерен зелен град. 

В дискусията взеха участие:
Йорданка Фандъкова – Кмет на София
Мариета Захариева – Директор на ИАНМСП
Сашо Чакалски – Председател на УС и Изпълнителен директор на Общинска банка
Кирил Григоров – Управител на Общински гаранционен фонд
Владимир Данаилов - Главен изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции