България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Реформатор: Огромна грешка на Борисов да смеси президентски с парламентарни избори

Горанов и Дончев бяха препъникамъни за съставянето на кабинет, обяви Димитър Шишков от РБ пред Bulgaria ON AIR

22.12.2016 | 08:53 Редактор: Тодор Петров
Реформатор: Огромна грешка на Борисов да смеси президентски с парламентарни избори

Доц. д-р Димитър Шишков от Реформаторския блок определи като огромна политическа грешка смесването на президентските с парламентарните избори от страна на премиера в оставка Бойко Борисов.

За неуспешния опит за съставяне на правителство гостът в "България сутрин" обвини финансовия министър Владислав Горанов и вицепремиера Томислав Дончев, които нарече единствени препъникамъни. Според него те са изпълнили поръчка на Борисов да не се стига до нов кабинет.

"Бяхме съгласни на 10% увеличение на пенсиите и това реално може да се случи. Не може да не можеш да заделиш едни 130 млн. лева. Големият проблем е с кого ще управлява бъдещият победител на изборите", каза д-р Шишков, който не изключва възможността Реформаторите отново да са коалиционен партньор на ГЕРБ в бъдещ парламент. 

Гостът на Bulgaria ON AIR подчерта, че няма воля да бъде подкрепен антикорупционният закон, а се борим само с вятърни мелници. Димитър Шишков уточни, че не това е основната причина да не се стигне до нов кабинет. 

Членът на РБ не се съгласи с тезата, че решението на президента да не съставя служебен кабинет е погазване на Конституцията и добави, че Плевнелиев подава ръка на новоизбрания държавен глава ген. Румен Радев. 

"Какво е нарушението в това да не станеш смешен и да мислиш като държавник? Много добра идея е Плевнелиев да не съставя служебно правителство. Изключително смешно е да назначиш за 20 дни служебен кабинет, който трябва да отговаря за мигрантския натиск, възстановяването на Хитрино и още куп нередности", аргументира се д-р Шишков.

Запитан за въвеждането на мажоритарния вот той настоя, че това ще позволи на богатите да си избират депутати в парламента. Димитър Шишков добави, че РБ не се притеснява от мажоритарен избор, каквито твърдения има.