България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Връхлита ни грипна епидемия по празниците

Щамът H3N2 "Хонконг" се вихри в страната, антибиотиците са безсмислени, посочи д-р Атанас Мангъров в "България сутрин"

22.12.2016 | 07:43 Редактор: Тодор Петров
Връхлита ни грипна епидемия по празниците

В момента има силно увеличена заболяваемост от остри респираторни заболявания - 160 на 10 000 човека. За епидемия се говори, когато случаите надхвърлят 200 на 10 000. Щамът H3N2 "Хонконг" се вихри в страната  а, от него боледуват най-често малките деца. Грип, който може да доведе до усложнения на дихателната и нервната система.

Това обясни в "България сутрин" доц. д-р Атанас Мангъров, завеждащ детското отделение към Инфекциозна болница. Той уточни, че в София, Перник и Видин заболелите вече се движат около 180 на 10 000 и някои части на страната отговарят на критериите за епидемия.

"Грипът прилича на обикновена настинка, защото симптомите са същите, но се отличава с това, че всичко е по-тежко. Общото състояние е силно засегнато. В момента в София човек, който има температура около 40 градуса и кашля страховито, най-вероятно има грип", посочи доц.. Мангъров.

Виросологът подчерта, че грипът минава от само себе си, а антибиотиците са напълно безсмислени и са за успокоение на този, който ги пие. Докторът съветва болните да лежат вкъщи няколко дни и да изчакат организмът да се справи с вируса.

"Хомеопатията е даване на нищо под формата на нещо. Там по презумпция няма нищо.  Витамини се пият, когато човек е здрав. Колкото по-малко ненужни лекарства пие човек, когато е болен, толкова по-добре", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

По думите му процентът на ваксинираните хора в страната е катастрофален - под 1%. Д-р Мангъров заключи, че грипната епидемия ще премине през страната, ще се разболеят всички, които нямат антитела, но за съжаление това на нищо няма да ни научи. 

Вижте видео с целия разговор по темата: