България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

И в България има диверсионни групи, които са заплаха за сигурността, предупреждават експерти

Те действали от други подбуди, независимо каква религия "размахват"

21.12.2016 | 10:44 Редактор: Мария Аладжова
И в България има диверсионни групи, които са заплаха за сигурността, предупреждават експерти

Терористичните нападения от последните дни са "телеграми", които си разменят определените силови лостове. Такова мнение изрази в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR бившият директор на НСО Николай Марков.

"Тероризмът отдавна се спонсорира от държави и те не са просто религиозни. Много са малко такива терористични актове от случайни хора. Повечето са абсолютно контролирани и те целят политически цели. Т.е. чрез военни средства се постигат политически цели. Във всяка една държава, включително в България, има изградени такива диверсионни групи, терористични, както вие ги наричате, но това са въоръжени групи за подривна дейност в чужди държави. Това са военни хора - професионалисти, за които няма държава, която може да ги спре", поясни Марков.

По думите му във всички случаи участват военни хора, които независимо каква религия размахват, всъщност са водени от съвсем други подбуди.

"Това е голмата заплаха пред България, това е голямата заплаха и пред Германия, и пред всяка една държава в Европа, защото тези военни групи не се контролират само от едно място, има няколко центъра и професионалистите ги знаят. В зависимост от интересите, които трябва да се наложат на световната сцена, всеки натиска своите копчета", добави той.

В разговора участва и експертът по сигурността Христо Смоленов.

"Германия може да не е пламнала, но светът пламна. Това, което става в Близкия Изток, не е просто някаква регионална война, това е култова война, това е сблъсък на две части на една и съща религия. Уахабизмът успя да промие много мозъци и да овладее сунизма до такава степен, че в момента конфликтът сунити-шиити вече има тектоничен характер. Уахабизмът беше създаден от определени специлани службни като генно-модифицирана религия", коментира Смоленов.

Вижте пълния разговор във видеото: