България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Андрей Ковачев: Тероризмът няма граници, а в Европа ги поставяме и не обменяме информация

"Германия достигна повратната точка след атаката в Берлин"

21.12.2016 | 10:00 Редактор: Мария Аладжова
Андрей Ковачев: Тероризмът няма граници, а в Европа ги поставяме и не обменяме информация

Германия достигна повратната точка след атаката в Берлин, заяви евродепутатът от групата на ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев.

"На теиротирията на Германия досега не се беше извършвал такъв терористичен акт. Винаги около Германия се случваше - в Белгия, във Франция, в Нидерландия е имало, в Лондон, но в самата Германия, която се смяташе за двигателя на европейската интеграция, такава драма не е имало", коментира Ковачев в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Вчера председателят на конференцията на вътрешните министри на Германия, който е от партията на Маркел, каза, че Германия се намира в състояние на война и трябва да бъдат приети много сериозни мерки за това да се предотвратят по-нататъшни терористични актове, за сътрудничество между разузнавателните служби на ЕС и на партньорските държави извън ЕС и за много по-рестриктивна политика по отношение на бежанците", коментира още Ковачев.

Според него Европа е допуснала пропуски с това, че не реагира навременно, за да екстрадира хората, които нямат право да се намират в пределите ѝ. Така например в Германия над 400 хиляди са мигрантите без право на статут на бежанци. 

Случилото се в Берлин е предпоставка за изпозлване на ситуацията в полза на други партии, предупреди още Ковачев.

"Меркел и нейното правителство направиха грешка миналата година с катастрофалната си комуникационна политика, че искали правителството на Германия да приеме едва ли не бежанци от цял свят“, заяви още евродепутатът.

В заключение добави: "Тероризмът няма граници, а ние в Европа си правим граници и не обменяме инфирмация по отношение на борбата с тероризма"

Вижте пълния разговор във видеото: