Посланикът ни в Германия: Няма пострадали български граждани

Кошмарно е, но липсват крайни емоции, каза Ради Найденов пред Bulgaria ON AIR

21.12.2016 | 08:20 Редактор: Тодор Петров
Посланикът ни в Германия: Няма пострадали български граждани

Няма пострадали български граждани при терористичния атентат в Берлин. Това потвърди посланикът на България в Германия Ради Найденов пред пратеника на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров. От думите му стана ясно, че са идентифицирани 7 от 12-те жертви, като един от тях е полският гражданин в камиона-убиец, а останалите 6 са германски граждани.

Той определи случилото се като кошмарно и добави, че всички германци са потресени. По думите му в Германия нещата изглеждат малко по-различно. 

"Предоставя се само категорична и проверена информация. Винаги има модалност и степен на вероятност за това, което се случва. Хората си сътрудничат мнодо добре с местните органи. Не се създава смут, но хората са информирани", обясни посланик Найденов.

Той подчерта, че германците са прагматични хора и липсват крайни емоции в третирането на сериозните проблеми. "Това са въазможни неща - да се хване човек, да се направи разследване и да се установи дали той е виновен", посочи посланикът. 

Според Ради Найденов случилото се е очаквано, защото терористичните актове могат да възникнат в различни точки на света, но и неочаквано, тъй като актовете понякога не могат да се различат от инциденти. 

"В момента има висока степен на риск в града, има засилени мерки за сигурност. Вчера бяха затворени коледните базари, но се запазва нормалният ритъм на живот. Силата ни е в това да покажем, че ние защитаваме нашите ценности и начин на живот", каза още той.