България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Кървава Коледа в Германия и Турция - причини и следствия

Коментар на философа Стилиян Йотов и дипломата Георги Димов в "България сутрин"

21.12.2016 | 07:54 Редактор: Тодор Петров
Кървава Коледа в Германия и Турция - причини и следствия

Реакцията на германските власти и обществото е трезва и рационална. Това мнение сподели в "България сутрин" философът и германист проф. Стилиян Йотов в коментар на кървавия атентат в Берлин, при който в понеделник загинаха 12 човека, а десетки бяха ранени.

Той подчерта че, не е възможно службите за сигурност да предотвратят всички опасности, но германското обществото продължава да изглежда единно и солидарно. По думите му третият елемент в реакцията на власти и общество е опитът за удържане на принципи.

"Липсата на информация не е пряко свързана с мигрантската политика", посочи Стилиян Йотов. Гостът на Bulgaria ON AIR добави, че наистина има изпуснат атентатор, но не е имало вменяване на отговорност в задържаното лице, а Германия е демонстрирала политика на изключителна солидарност.

Бившият генерален консул на България в Одрин Георги Димов определи като силно стресиращо и отдавна невиждано изпълнение убийството на руския посланик в Турция. Той е на мнение, че Турция е в постоянна вътрешна и външна война, но все още не е разбита държава, каквато например е Либия. 

Според дипломата има объркване в турските власти. Той посочи, че все още никой не е поел отговорност за убийството, а някои свързват убиеца с Фетхуллах Гюлен. 

"Още по-голям гаф е, че убиецът е служител на полицията. Въпросният 22-годишен извършител е в полицията от 2-3 години. Очевидно е, че е заменил отстранени от режима на Реджеп Ердоган служители", коментира дипломатът в студиото на Лора Инджова и Симеон Белев.

Георги Димов си задава въпроса как убиецът, ако наистина е привърженик на Гюлен, има отношение към Алепо и добави, че нещо в тази теза не се връзва. Припомняме, че убиецът на руския посланик скандираше "Не забравяйте алепо" преди да бъде застрелян от турските власти.