Меркел съобщи: Нападението в Берлин е терористичен акт

23-годишен пакистански мигрант е заподозреният за кървавото нападение

20.12.2016 | 13:41 Редактор: Ирина Георгиева
Меркел съобщи: Нападението в Берлин е терористичен акт

Нападението в Берлин е терористичен акт. Това обяви германският канцлер Ангела Меркел.

12 души загинаха, а 48 са ранени, след като камион се вряза в посетителите на коледен пазар в Берлин снощи. 

Германците показват вълна от съпричастност след нападението, съобщи репортерът на Bulgaria ON AIR Методи Владимиров. По думите му на мястото на инцидента има драконовски мерки за сигурност - има силно въоръжени полицаи.

23-годишен пакистански мигрант е заподозреният за кървавото нападение. Той е управлявал камиона по време на атаката и беше арестуван снощи при опит да избяга от мястото. Става въпрос за Навид Б., който е пристигнал в Германия преди година. Според очевидци, Навид не е направил да намали скоростта на камиона след като се е врязал в коледния базар.

Припомняме, че около 20:20 минути черен камион с полска регистрация се врязва в коледния базар на площад "Брайтшайдплац" – един от най-популярните и посещавани, намиращ се в центъра на германската столица. Първоначалното загинаха девет души, а десетки бяха ранените. По-късно жертвите се увеличиха до 12. 

Камионът минал между 50 и 80 метра през пешеходната зона и се врязал в дървените къщички с хората в и около тях. 

След като превозното средство спряло, шофьорът му изскочил от него и побягнал към близкия зоопарк. Свидетел обаче продължил да тича след него, давайки на полицията указания по телефона. Екип на силите за сигурност успели да го заловят на около 2 км от мястото на трагедията. 

На пасажерското място е намерен мъртъв мъж, който не е шофирал камиона. Това засилва версиите, че превозното средство е било откраднато или отвлечено.

От полската фирма-превозвач съобщават, че са изгубили контакт с шофьора около 16 ч. местно време. Камионът е превозвал 2 тона и половина стомана от Италия. 

Екипи на спешната медицинска помощ полиция и пожарна работиха на мястото до ранните часове.

Разследването на атаката продължава.

Въпреки че германците са очаквали да се случи подобно нападение, те все пак са шокирани, заяви Владимиров. Той цитира вътрешния министър на германската федерална провинция Берлин, който е заявил, че коледните базари в страната няма да бъдат отменени.

"Искам да кажа, че медицинските екипи, полицията и пожарната вършат страхотна работа. Отцепили сме района на инцидента. Всички болници в града са предупредени и са в очакване да помогнат на всички пострадали. В най-близката болница е въведен извънреден режим и приема най-тежко ранените. Всички лекари са извикани на работа, за да могат да се погрижат за пострадалите. Ситуацията е под контрол. На този етап не искам да спекулирам като давам повече информация. Трябва да се свърши още доста работа и да се уточнят всички факти", заяви вътрешният министър на германската федерална провинция Берлин Андреас Гайзел.

Гайзел изказа съболезнования на близките на жертвите. 

"Берлин страда и скърби с всички пострадали в тази трагедия. Регионалният парламент на столицата ще заседава извънредно във вторник на обед. Предвидена е църковна служба тук малко по-късно днес. Всичко останало – какво точно се е случило, какъв е мотивът на нападателя – ще ви кажем по-късно. Всичко друго, което чуете преди ние да излезем с официално съобщение е чиста спекулация. Към момента не мога да потвърдя нищо със сигурност. Нашата свобода като общество бе накърнена с този трагичен акт. Отбелязването на Коледа като празник на семейството, на щастието и мира бе накърнено. Искам да предупредя всички да не си правите прибързани заключения. Не трябва да променяте и начина си на живот. Все още е твърде рано за това. И това е причината да не дам повече информация, за да не се спекулира по въпроса", добави той.

Собственикът на камиона отрича да знае за причините за това деяние и смята, че превозното средство е отвлечено.

"Човекът, когото всички твърдят, че са видели да скача от камиона, не е моят шофьор. Мога да гарантирам за шофьора, който съм наел. Според мен са му направили нещо и са му взели камиона, който на практика е бил в центъра на Берлин. Камионът беше наистина подходящ за всякаква работа и го използвахме често. Просто са направили нещо на шофьора ми. Мога да гарантирам за него. Той ми е братовчед. Познавам го от раждането му. Той беше много съвестен. Ако имаше да изпълнява курс на следващия ден не докосваше алкохол. Мога да ви гарантирам, че не наш шофьор е извършил това. Защо би карал камиона в центъра на Берлин ако е очаквал разтоварване. Камионът е бил пълен с 2,5 тона стомана. В това няма никаква логика от моя гледна точка. Братовчед ми е шофьор от 15 години, има опит и не е имал проблеми. Мога да ви гарантирам, че този, който е карал камиона в центъра на Берлин не е моят шофьор. Мисля, че са му направили нещо. Когато му се обадих, той каза, че е в район на града, в който германците си стоят в офисите и ги вижда през стъклата. Каза ми, че спрял да си купи храна, защото бил гладен. Разменихме няколко шеги по телефона. Сега се опивам да му се обадя, но телефонът му не отговаря. Преди малко говорих с жена му. Тя не е говорила с него от часове. Има нещо нередно. Ако имаше възможност той щеше да вдигне телефона", разказа собственикът на камиона Ариел Зуравски.

Днес е много тежък ден, коментира още германският канцлер Ангела Меркел. Тя също изказа съболезнования на близките на загиналите.

"Ще намерим сили да продължим да живеем живота си, както искаме да живеем в Германия - в свобода, откритост и заедно. Милиони, включително и аз се питаме как можем да живеем с факта, че по време на коледна разходка на коледен базар, убиец може да отнеме толкова много животи. Не искаме да живеем в страх от злото", заяви още тя.