Няма информация за пострадали българи при инцидента в Германия

Германският вътрешен министър е заявил, че не са ясни причините - дали става въпрос за инцидент или за умишлена така

19.12.2016 | 23:59 Редактор: Ирина Георгиева
Няма информация за пострадали българи при инцидента в Германия

Все още няма информация дали инцидентът в Германия, при който камион се вряза в Коледен базар в Берлин, е терористичен акт. Няма данни и за пострадали или убити българи.

Потвърди се информацията, че превозвачът, чийто собственост е полският камион, е загубил връзка с шофьора около 16 часа (местно време). Камионът е превозвал 2,5 тона стомана. Информацията за лицето, което го е управлява, е противоречива. Първо е съобщено, че е избягал, а след това, че е арестуван.

По последна информация, собственикът на транспортната фирма, която притежава камиона е дал интервю за полското радио. Той е съобщил, че шофьорът е 24 години. По думите му братовчед му е пътувал с превозното средство за Берлин, където е смятал да пренощува. Той коментира още, че не може да повярва, че негов роднина, който има поне 15 годишен стаж за волана може да причини подобен инцидент.

Германският вътрешен министър Томас де Мезиер е заявил, че не са ясни причините - дали става въпрос за инцидент или за умишлена атака. Това потвърдиха от берлинската полиция.

В момента тече разследване.

Министърът на правосъдието съобщи, че с разследването ще се занимава федералният прокурор.

Припомняме, че камион се вряза в Коледен базар в Берлин в 21 часа българско време тази вечер. Най-малко 9 души са загинали, има десетки ранени.

Полиция и линейки са на мястото на инцидента.

На място е създаден център за близките на пострадалите.

Коледният базар е разположен близо до Мемориална църква Кайзер Вилхелм в центъра на Берлин.

Камионът се е движел по пешеходната пътека с 60 км/час. Той е минал 50 метра през пешеходната зона. Прегазил е много къщички с хора във и около тях. Свидетели съобщиха за силен взрив. От полицията съобщиха, че може да има изтичане на газ. 

Събитията от тази вечер неминуемо будят паралели и напомнят за терористичния акт от 14 юли в Ница, Франция.

Германското издание Bild съобщи, че в последните дни е имало данни за евентуален терористичен акт срещу Коледен базар в Германия. Въпреки това към момента няма 100% потвърждение, че това е терористичен акт.