България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Нидал Хлайф: И трите нападения от снощи са свързани със Сирия

Сблъскваме с друг тип вълна на тероризъм, добави Валери Тодоров в "България сутрин"

20.12.2016 | 09:57 Редактор: Ирина Георгиева
Нидал Хлайф: И трите нападения от снощи са свързани със Сирия

През последните две седмици в Турция имаше редица терористични атентати. Вчерашното нападение срещу руския посланик, нападението в Берлин, атаката срещу ислямския център в Цюрих - всички тези събития са свързани с една тема - Сирия. Това заяви сирийски журналист Нидал Хлайф в предаването "България сутрин".

Според него за разлика от САЩ и Русия, Европа е най-страдаща от продължаващата война в Сирия, а именно чрез бежанската криза и терористичните атентати. По думите му европейските лидери трябва да преразгледат външната си политика, защото няма единна ефективна така. Работи се на парче, добави Хлайф.

Може да се изработят още принципи за европейската политика спрямо бежанците, добави в студиото на Bulgaria ON AIR журналистът Валери Тодоров. Според него много е трудно обаче тя да се изпълнява, тъй като сме поставени в различна ситуация.

Неизбежно тези, които са изтласквани от фронтовата линия, ще отидат при други горещи точки, заяви Тодоров. Според него ще станем свидетели не само на атентати, а и на противоборства вътре в самите фракции. 

За разлика от Ал-Кайда, ИДИЛ има спящи клетки в Европа, посочи сирийският журналист. По думите му грешките на европейските служби е, че те проспаха пътуването на тези младежи към Сирия и Ирак.

Терористичните акции на вълците единаци могат да нанесат поражение, но по-опасни са координираните действия, смята Тодоров. Той отбеляза, че се сблъскваме с друг тип вълна на тероризъм - високо образовани хора, жители на Западните страни, които не са фанатизирани, а са направили собствен избор.

"Не знаем истинския мащаб на това, което се случва. Не знаем колко спящи клетки има", добави Тодоров. 

Профилът на извършителите на терористични актове в Европа и в Близкия Изток е различен, коментира още Хлайф. 

"Бежанската криза започна да застрашава вътрешната политическа стабилно в европейските държави", заяви още той и добави, че ще има ескалиране на ксенофобските мнения.