България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Таско Ерменков: Не можем да кажем, че проблемите на Германия не са наши

Според политолога д-р Мохд Абуаси времето на убийството на руския посланик не е избрано случайно

20.12.2016 | 09:36 Редактор: Мария Аладжова
Таско Ерменков: Не можем да кажем, че проблемите на Германия не са наши

Бидейки една общност, не можем да кажем, че проблемите на Германия не са наши. Това коментира в "България сутрин" по Bulgaria ON AIR народният представител от БСП Таско Ерменков

"Ние се борим с последствията, а, за да се прекрати вълната от бежанци, трябва да ликвидираме причините. Западна Европа и сегашното управление на САЩ се концентрират срещу Русия, а не с Русия за борба с тероризма. Най-основното нещо, което трябва да се разбере, че най-голяма опасност в момента е войната на терористи срещу нормални граждани", заяви Ерменков. 

По думите му риск за националната сигурност на България имало, но този риск не идвал откъде да е, а от настоящото управление.

"Най-голяма заплаха за българската национална сигурност, това е поведението на самото правителство. То е огромен риск за националната сигурност с това тупане на топката... Видимо желанието да консумираш власт, пари и привилегии надхвърля едно нормално чувство на морал", обобщи народният представител.

По темата за убийството на руския посланик в Анкара пък говори директорът на Центъра за близкоизточни изследвания д-р Мохд Абуаси. По думите му активната терористична пропаганда вербува все повече последователи на екстремистката идеология и това си личи в световен мащаб. Абуаси изрази съмнения, че нападателят в Анкара е подготвил престъплението сам. Според него времето на нападението също не е избрано случайно.

"Това се случи преди тройната среща, която ще се състои днес с външния министър на Иран, Турция и Русия. Целта на този акт е ясна - да се провали тази среща и да навреди на руско-турските отношения", анализира Абуаси.