България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Олимпийците ни по природни науки от цял свят се събират в България

Това са бъдещите учени и бизнес лидери, посочи Наталия Митева от Фондация "Америка за България"

19.12.2016 | 09:23 Редактор: Тодор Петров
Олимпийците ни по природни науки от цял свят се събират в България

Олимпийски състезатели по природни науки от цял свят се събират в България, за да създадат глобална мрежа. Всички отбори ще присъстват на Втората национална конференция, където могат да си помогнат с успешни практики. Това обяви председателят на СРООПН (Сдружение на ръководители на олимпийските отбори по природни науки) Алексей Христов в "България сутрин".

"В рамките на конференцията ще бъде открита и алумни мрежа. Имаме доста пълна база данни за последните 10 години. Поканени са олимпийци, които са разпръснати в цял свят. Важно е да предизвикаме интерес в децата, а не толкова да се оплакваме, че той намалява", поясни Алексей Христов.

От думите му стана ясно още, че сериозни бизнеси помагат на олимпийските отбори по природни науки. Лидери в намирането на спонсори са отборите по математическа лингвистика и информатика. 

Наталия Митева, която е програмен директор на "Образование и библиотеки" и Фондация "Америка за България" посочи, че конференцията цели да повдигне темата за важността на това да имаме добре подготвени деца. 

Тя призна, че е трудно да се увеличи броят на децата, които се интересуват от природни науки и това зависи най-вече от силно мотивираните преподаватели, материалната база и семействата, за които образованието е ценност

"Тези млади хора са бъдещите учени и бизнес лидери в България - хората, които ще дърпат индустрията напред. Някои от тях остават в България, което много ни радва. Досега никой не беше направил усилие да попита тези хора дали искат да датат нещо на останалите ученици в България", каза още Наталия Митева.