България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Явор Хайтов: Кабинет без ГЕРБ? Невъзможен в това НС

Няма политическа криза в страната, посочи зам.-председателят на Народното събрание в "България сутрин"

19.12.2016 | 08:46 Редактор: Тодор Петров
Явор Хайтов: Кабинет без ГЕРБ? Невъзможен в това НС

Зам.-председателят на Народното събрание Явор Хайтов е категоричен, че не може да има управление в този състав на Народното събрание без участието на ГЕРБ. Той посочи в "България сутрин", че ако премиерът в оставка и ГЕРБ не заявят ясно, че дават поне рамкирана подкрепа, то всичко ще бъде изкуствено, нагласено и невъзможно. 

"Ще доведе до нетраен кабинет с много компромиси и ефектът от съставянето му ще бъде недобър. Ако бъде съставен кабинет, той трябва да оцелее заради европейското лице на България. Шест месеца преди председателството на ЕС ние имаме ангажименти", каза още гостът на Bulgaria ON AIR.

Депутатът от "Народен съюз" подчерта, че днес е изключително важен ден заради решението на Реформаторския блок, но според него не може да се говори за политическа криза в страната

Явор Хайтов припомни, че "Народен съюз" се яви на президентските избори във формат "Обединени патриоти", който постигна висок резултат. По думите му е в техен интерес да има предсрочни избори, но лидерите на "Обединени патриоти" подхождат държавнически. 

"Заявяват изключително важни пункта - пенсии и системна работа за недопускане на бежанците. Това са неща, от които не може да има отстъпление", настоя Хайтов.

Той поздрави пожарникарите за работата им в бедстващото село Хитрино, но добави, че присъствието на вътрешния министър в оставка Румяна Бъчварова едва ли е полза. "Нейното присъствие внася смут сред самите служители. Надявам се, че това поведение не е стихийно и кампанийно", коментира още той.