България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Причината за аварията в Хитрино - не една, а няколко, считат експерти

Коментар на доц. Симеон Ананиев и ген. Кирил Цветков

16.12.2016 | 09:30 Редактор: Мария Аладжова
Причината за аварията в Хитрино - не една, а няколко, считат експерти

Не една, а няколко са причините за тежкия инцидент на гарата в Хитрино, смята бившият директор на изпълнителна агенция „Железопътна администрация“ доц. Симеон Ананиев.

Той направи кратък анализ на случилото се заедно с председателя на Обществения съвет към Министерството на отбраната ген. Кирил Цветков в ефира на "България сутрин" по Bulgaria ON AIR.

"Има натрупване на грешки или натрупване на причини - когато имаме съчетание на недобре поддържан път или стара техника, която в един момент може да даде откази. Когато имаме недобра административна работа и недобро прилагане на правилника също", обясни доц. Ананиев. 

Според него в днешно време у нас не се осигурява достатъчно безопасно и сигурно движение на опасните товари по българските железници и в тази посока трябва да се работи. Ананиев обаче дебело подчерта, че следствието ще определи какво именно е довело до инцидента.

Ген. Цветков също застъпи тази теза. Според него е необходим повече контрол над това дали се спазват предписанията за безопасност. Той упрекна медиите, както и правителствените представители, които влизат зад пределите на ограничителната линия, тъй като мястото на инцидента все още е изключително опасно. 

По думите на ген. Цветков инцидентът в Хитрино е можел да има и по-сериозни последствия: "По-малкото зло е, че не е била цистерната с пропилена, защото тогава мерките за ограничаването на аварията щяха да станат още по-тежки", коментира той, като направи важното уточнение, че не цистерната се е взривила, а облакът от опасната смес, който се е образувал над селото вследствие на теча.