България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Ден 7-и след трагедията в Хитрино: Напрежението сред хората расте

Основното искане на жителите е да влязат по домовете си, каза кметът на селото пред Bulgaria ON AIR

16.12.2016 | 08:15 Редактор: Луиза Божинова
Ден 7-и след трагедията в Хитрино: Напрежението сред хората расте

Седми ден след трагедията в Хитрино. Напрежението сред хората расте, защото не могат да се приберат по домовете си. Кметът на селото Нуридин Басри съобщи пред репортер на Bulgaria ON AIR, че жителите са изнервени, но все още проявяват търпение.

"Дните стават много, температурите стават още по-минусови. Дано валежите да са по-малко, да няма навявания, защото къщите са без врати и прозорци, представете си за какво може да стане въпрос", коментира той.

Кметът на Хитрино заяви, че основното искане на жителите е да си влязат по домовете.

Той съобщи, че вчера са премахнати две цистерни с газ, а днес ще продължи извозването им и изправянето на полегналите.

"Ако днес бъдат извозени три цистерни, а полегналите бъдат изправени, дано да са два-три дена евакуация, но няма да са десет", подчерта той.

Басри сподели, че е впечатлен от желанието на хората да помагат на пострадалите.

На въпрос каква ще бъде основната задача на обществения съвет днес, кметът на Хитрино каза, че на него се срещат с хората, дават им това, което е от ежедневна нужда за тях и записват това, от което имат нужда занапред.

От днес Българският червен кръст (БЧК) започва да раздава хранителните помощи по домовете. През предишните няколко дни това ставаше в специално изградени пунктове.

Целия разговор вижте във видеото:

 

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк