Жителите на Хитрино настояват за сваляне на блокадата, вече имало и опити за кражби

Те дадоха на властите срок от 15 дни

15.12.2016 | 14:05 Редактор: Мария Аладжова
Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR

Блокадата в Хитрино остава и напрежението сред жителите на селото нараства. Те поставиха ултиматум до 15 дни да им бъде позволено да се върнат в домовете си, за да започнат да възстановяват щетите от експлозията. Към момента влизането им в селото се осъществява с полицейско наблюдение и трае минути заради опасната, според властите обстановка на територията на населеното място.

Евакуацията обаче остава в сила и не е ясно кога точно ще бъде свалена блокадата. 

"Хората са гневни вече - никой не казва какво точно е гръмнало, защо е гръмнало. Пускат се по 5-10 минути, но колко време ще трае това нещо? Ето, започнаха и кражби. Със сигурност са ги хванали, но все пак има опити за кражби", разказва жител на Хитрино.

"Ако мерките не са набелязани, ако някой не е в състояние да казва, ако няма някакви извънредни ситуации - би станало за два дни, за четири дни, за двайсет дни... Ако не може да го каже, за мен тези хора не са компетентни", заяви от своя страна днес кметът на селото Нуридин Исмаил.

Междувременно спасителните екипи подготвят две от обърналите се цистерни, които трябва да бъдат откарани в кариера, намираща се в района.

Вижте още:

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 
BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк