Започва товаренето и извозването на цистерните в Хитрино

Няма забавяне и губене на време, увери вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова

15.12.2016 | 07:39 Редактор: Тодор Петров
Снимка: Олег Попов (Bulgaria ON AIR)

Днес ще започне товаренето и извозването на две от цистерните в Хитрино. Поне още 4-5 дни ще отнеме преместването на всички цистерни, а кметът на Хитрино се опасява, че ще е необходима седмица.

Хората започва да са леко отчаяни, защото нямат достъп до своите къщи. Те са категорични, че 20 минути са крайно недостатъчно време, за да обезопасят домовете си за зимата, предаде репортер на Bulgaria ON AIR.

Все още има минимален теч на газ от една от цистерните, но той е ограничен до необходимия минимум. "Няма забавяне и губене на време", пък увери вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова. Хората обаче настояват за отговори - какво се случва и кога ще могат да стигнат до домовете си. 

От днес се въвежда и нова организация в Хитрино - отменят се традиционните брифинги на властта, като те ще бъдат само вечер. От полицията и пожарната ще обявяват вечерта какво е свършено през деня. 

Междувременно пристигнаха и първите 15 фургона, които са разположени на площадка извън населеното място. Очаква се да пристигнат още 8 и те да станат общо 23, какъвто е броят и на напълно разрушените къщи.

Те ще се отопляват с електричество. Изниква въпросът кой ще плаща сметките за ток през зимните месеци. Една от идеите е тези пари да дойдат от събраните вече средства от дарители. Всеки момент трябва да започне операцията по преместване на цистерните.

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913 
BIC: UNCRBGSF 
Банка: УниКредит Булбанк