Всички цистерни в Хитрино са изпразнени, утре започва извозването им

Планира се преместването на две от тях, евакуацията на селото няма да бъде отменена

14.12.2016 | 18:03 Редактор: Луиза Божинова
Всички цистерни в Хитрино са изпразнени, утре започва извозването им

Преди минути завърши поредното заседание на кризисния щаб, който се събира всеки ден в Хитрино. Властите обявиха, че към момента всички цистерни с газ са изпразнени, тампонирана е и тази, от която дни наред изтичаше пропан-бутан. Утре сутрин започва и операцията по обезопасяването и извозването на цистерните.

До момента те не са били извозвани от релсите.

Планът на полицията и на пожарната е през утрешния ден да се извозят двете най-опасни цистерни, които да се преместят на безопасно място.

Евакуацията над селото ще бъде вдигната чак когато се изкара и последната цистерна от населеното място. Това ще отнеме доста дълго време.

Кметът на Хитрино изобщо не е доволен от ситуацията. Нуридин Басри заяви, че хората няма как да издържат още една седмица под полицейска блокада, съобщи репортер на Bulgaria ON AIR. Ако цистерните се изкарват по две-три на ден, това неминуемо ще отнеме поне още една седмица.

В Хитрино пристигнаха първите фургони, в които ще бъдат настанявани хората, останали без дом, когато връщането им стане възможно. Общо 23 подвижни къщи ще бъдат разположени в селото. Те са предназначени за онези семейства, чиито къщи са напълно разрушени. Кметът заяви, че това е добра новина, защото хората са останали без дом.