България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Живот в кризисен щаб

Жители на Хитрино споделят пред Bulgaria ON AIR, че са притеснени за къщите си и искат да се приберат у дома

16.12.2016 | 09:09 Редактор: Луиза Божинова
Живот в кризисен щаб

В кризисния център в Шумен продължават да събират помощи и да обсъждат как да се помогне на пострадалите от трагедията в село Хитрино, за да се върнат хората към нормалния си начин на живот.

Кризисният център в момента е дом за 14 души, които живеят в него вече шести ден. Репортер на Bulgaria ON AIR разговаря с част от хората. Те споделят, че не се чувстват добре, тежко им е и са притеснени за къщите си.

"Нямам дрехи, купих си от магазина, но пак не стигат", разказва жена от Хитрино. Тя е успяла да се върне до дома си, където е видяла щетите от инцидента. "Поне една стая да оправим, да си запалим печката и да сме вкъщи", надява се тя.

Жената е майка на студентка, притеснена е за плащането на нейното общежитие. 

Друга жителка на Хитрино пък е притеснена за къщата си.

"Врати няма, те са съборени, прозорците - навсякъде е отворено, изпочупено", казва тя.

Друга жена е притеснена за своята къща, която е отворена в момента. Тя казва, че има полицаи и не се притеснява от кражба, но заради атмосферните условия може да се съсипе водопроводната система.

Заместник-кметът по социалните дейности на район Шумен Светлана Маркова заяви, че в момента могат да поемат още шест човека в центъра. Осигуряват им топла вода, храна, а още в деня на катастрофата са дошли психолози от МВР.

 

Желаещите да помогнат на пострадалите от село Хитрино могат да го направят като изпратят SMS на номер 1466 (1 лев без ДДС). Дарения могат да се правят и на специално създадената за целта банкова сметка: IBAN в BGN: BG64UNCR76301078660913
BIC: UNCRBGSF
Банка: УниКредит Булбанк